Annons

Jordbro: ”Borde ha tvångsförvaltats för länge sedan”

Haninge Bristerna i Patrizias lägenheter i Jordbro får konsekvenser i årets hyresförhandlingar. Det säger Tomas Lundström, Hyresgästföreningen Haninge, som vill se tuffare tag mot bolaget.

Kritiken mot det tyska bostadsbolaget Patrizia Immobilien som har 840 lägenheter i Jordbro har varit en följetång i ABC de senaste dagarna. Tomas Lundström, förhandlingsansvarig i Hyresgästföreningen Haninge, är medveten om problemet.

– Det borde ha tvångsförvaltats för länge sedan men problemet är att hyresgästerna inte har klagat till Hyresgästföreningen och därför är det svårt att driva ärendet. Jag tror hyresgäserna är rädda eller helt enkelt har tröttnat på alla problem, säger han.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

I förra årets förhandlingar gick Hyresgästföreningen med på hyreshöjningar för att bolaget skulle få pengar att rätta till alla brister.

– Men med facit i hand har de inte gjort det de skulle, vattenskadorna är kvar och kritiken mot städningen. I år kommer vi att vara mycket tuffare i förhandlingarna och skriva in vad som ska göras i fastigheterna innan vi går med på en hyreshöjning. Detta förutsatt att Patrizia fortsätter äga lägenheterna, säger han.

Staffan Agesand, chef för juridiska avdelningen på Hyresgästföreningen region Stockholm, säger att de kommer att vara generösa och hjälpa nya medlemmar i Jordbro som behöver hjälp.

Läs ocksåKommunal granskning av Patrizias lägenheter i Jordbro

– Men om vi kommer att gå vidare och satsa på uppsökande verksamhet i Jordbro har vi inte bestämt, säger han.

Den senaste månaden har det hållits två bomöten med hyresgäster på Sandstensvägen i Jordbro. Nuri Urunc, verksamhetsutvecklare, Hyresgästföreningen Haninge uppmanade då missnöjda hyresgäster att ta kontakt med Hyresgästföreningen och begära hjälp.

Annons

– Vi försöker få igång en lokal hyresgästförening i området så hyresgästerna kan engagera sig och driva frågor, säger han.

Läs ocksåNy ägare ska tredubbla satsningarna i Jordbro

Tidigare i veckan blev det klart att Newsec, som förvaltar fastigheterna åt bostadsbolaget Patrizia Immobilien, sade upp avtalet efter fyra år.

Per Alm, kommunikationschef på Newsec, säger att granskningen som ABC gjorde blev droppen som gjorde att de tog beslutet att sluta samarbeta med Patrizia.

– Vi har i flera år förklarat för Patrizia att den underhållsbudget vi har inte räcker till för att förvalta fastigheterna på ett bra sätt men det har inte prioriterat att satsa på området och nu kände vi att det var dags att bryta avtalet.

Om ni i flera år påpekat att pengarna inte räckte, varför bröt ni inte avtalet tidigare?

– Jag har inget bra svar på det, vi har kört på av slentrian men nu när det här nådde flera i ledningen så valde vi att stoppa samarbetet.

Hur påverkar det här Newsecs rykte?

Annons

– Det är inte bra så klart, flera medarbetare och deras anhöriga är inte så stolta över att vi förknippas med det här.

Det har framförts en hel del kritik som handlar om hur ni sköter husen. Till exempel att hyresgäster fått vänta länge på hjälp och vissa menar att de blivit dåligt bemötta, hur ser du på det?

– Vi har brustit i våra rutiner och är inte fläckfria, även om jag inte tror att vi sticker ut så mycket jämfört med andra förvaltare som förvaltar liknande områden. Men är det hela tiden akuta saker som måste åtgärdas är det svårt att jobba förebyggande, vi har absolut ett ansvar men det handlar också mycket om att vi haft för lite pengar till underhåll.

Andreas Menke, kommuniationschef på Patrizia Immobilien, skriver i ett mejl att de investerat 50 miljoner kronor i fastigheterna i Jordbro och kommer att genomföra den underhållsplan som finns för Jordbro.

Han bekräftar att Newsec slutar sitt uppdrag som förvaltare i vår när avtalet löper ut och att hyresgästerna kommer att informeras när det är klart med ett nytt förvaltningsbolag.

Läs också Börsnoterat bolag köper krisområde i Jordbro Hyresgäster demonstrerade i Jordbro Stort missnöje bland hyresgäster i Jordbro

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.