HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Jösses flickor vart tog ni vägen?

Nyheter En 54-årig man med helsvensk bakgrund är den typiska ledamoten på Hyresgästföreningens förbundsstämma i Luleå i juni.

Det är ont om unga, kvinnor och personer med utländsk bakgrund bland de valda ombud som hittills är klara till förbundsstämman, visar Hem & Hyras granskning.
Ramona Szmida från Lerum, 24 år, är undantaget.
– Coolt att jag är yngst, men jag tycker inte att åldern har så stor betydelse, säger hon.

Stämman är Hyresgästföreningens högsta beslutande organ. Men frågan är hur representativ den blir. Den typiska medlemmen är en 49-årig kvinna.
– Bedrövligt, det här är en överlevnadsfråga för Hyresgästföreningen, kommenterar Rigmor Wilderoth, sammankallande i valberedningen till förbundsstyrelsen.

Läs ocksåHyreskraven väcker ont blod - men försvaras av värdarna

Två av urvalskriterierna för den valberedningen är just jämställdhet och mångfald. Men det verkar inte ha fått genomslag i regionerna.

Sämst i klassen är region Bohus-Älvsborg-Skaraborg som valt åtta män och två kvinnor. Bäst är Västra Sverige med en helt jämn könsfördelning.

Mest feministisk är region Öst som valt nio kvinnor och åtta män.

Läs ocksåFrån 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höjaHyresförhandlingar 2023, Hyreshöjning, Hyresgästföreningen

Beslut om vilka ombud som ska åka till stämman fattas av regionernas fullmäktige.

Stämman består av 150 ledamöter totalt och av förbundsstyrelsens ordinarie ledamöter.

Läs också Rapport: Bostadsbolagen visar fortsatt god ekonomi: ”Ingen anledning att chockhöja hyror” Tidigare ordförande i lokal hyresgästförening sägs upp Ingen prövning i Högsta domstolen – Maria får bo kvar i hotellhus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.