Annons

Jösses flickor vart tog ni vägen?

Nyheter En 54-årig man med helsvensk bakgrund är den typiska ledamoten på Hyresgästföreningens förbundsstämma i Luleå i juni.

Det är ont om unga, kvinnor och personer med utländsk bakgrund bland de valda ombud som hittills är klara till förbundsstämman, visar Hem & Hyras granskning.
Ramona Szmida från Lerum, 24 år, är undantaget.
– Coolt att jag är yngst, men jag tycker inte att åldern har så stor betydelse, säger hon.

Stämman är Hyresgästföreningens högsta beslutande organ. Men frågan är hur representativ den blir. Den typiska medlemmen är en 49-årig kvinna.
– Bedrövligt, det här är en överlevnadsfråga för Hyresgästföreningen, kommenterar Rigmor Wilderoth, sammankallande i valberedningen till förbundsstyrelsen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Två av urvalskriterierna för den valberedningen är just jämställdhet och mångfald. Men det verkar inte ha fått genomslag i regionerna.

Annons

Sämst i klassen är region Bohus-Älvsborg-Skaraborg som valt åtta män och två kvinnor. Bäst är Västra Sverige med en helt jämn könsfördelning.

Mest feministisk är region Öst som valt nio kvinnor och åtta män.

Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

Beslut om vilka ombud som ska åka till stämman fattas av regionernas fullmäktige.

Annons

Stämman består av 150 ledamöter totalt och av förbundsstyrelsens ordinarie ledamöter.

Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.