Annons

Julstök på rätt sätt – spar hyra

Örebro Det är inte bara granen som ska kläs, paketen som ska slås in och snön som ska falla. Allt ska tas om hand också. Och det påverkar din hyra enligt Öbo.

På sommaren kan du som hyresgäst sitta på balkongen och slappa när villaägarna klipper gräs. Men så fort snön faller har du som har balkong eller uteplats i Örebro län skyldighet att ta hand om snön. Tas inte snö och is bort kan balkongen skadas.

Det är en av många vardagssysslor som faktiskt påverkar din hyra. Liksom på julafton när lägenheten är full av papper och snören och man står där med samma fråga som varje år: hur ska det sorteras? Sophämtning är redan medräknat i hyran, men med slarv vid sopsorterin­g och grovsopor ökar kostnaderna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det största problemet vid jul är våra miljöstationer ofta blir överfulla av skrymmande kartonger och presentpapper som inte vikts i hop, säger Anders Astonsson som är kommunikatör på KBAB och fortsätter:
– Ett annat problem under vintern är att skräp lämnas på marken intill våra miljöstationer. Skräpet skadar både på maskiner och medarbetare vid snöröjningsarbetet.

Även hos Öbo kan soprummen bli fulla:

– Vi kan se en ökning av sopmängden över jul men våra behållare klarar det oftast. I något fall kan det bli en akuttömning i något soprum som kostar extra, men vi har inte fler tömningar inplanerade under helgerna, säger Harriet Arnold som är informationschef på Öbo.

Läs ocksåFettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bortTill vänster en fettklump i Norrköping som väger över 40 ton. Till höger Andreas Ahnström, Tekniska verken, som inspekterar i en pumpstation.

En av de vanligaste grovsoporna som hyresgäster slänger lite som de vill är julgranar. Vissa ställer dem i soprummet medan andra bara slänger ut dem på gården.

Annons

– En del hyresgäster ställer sina granar i miljöboden vilket innebär en merkostnad för oss, säger Harriet Arnold.

Granar räknas som grovsopor och ska tas till återvinningscentralen eller sågas upp i små bitar för att slängas i de vanliga soporna.

Läs ocksåMotorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja"Bilden visar tre olika saker. 1. Olja hälls i en tratt som är nedstucken i en flaska. 2. En flaska med motorolja med ett rött kryss över. 3. Ett orange skåp dör man kan lägga flaskor med matfett.

Så här gör du med julhelgernas rester:

Julklappspapper.

Pappersförpackningar.

Presentsnöre.

Hushållsavfall/ brännbart.

Värmeljus/metallkopp.

Annons
Olika i olika kommuner. Men återvinningscentralen är alltid rätt.

Servetter (även färgade).

Kompost.

Julgransbelysning, ledlampor.

Lampor med metallsockel slängs bland andra glödlampor, resten sorteras som elavfall på återvinningscentralen.

Julgran.

Återvinningscentralen eller uppsågad i små, små bitar som kompost eller brännbart hushållsavfall/ brännbart.

Mat.

Frys in det som blir över och ät i januari som brukar vara en fattig månad. Annars sortera som kompost.

Läs också Så återvinner du ditt fett på rätt sätt Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Boende ska skonas från hyressmäll - paus för "rättvisa hyror"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.