HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Julstök på rätt sätt – spar hyra

Örebro Det är inte bara granen som ska kläs, paketen som ska slås in och snön som ska falla. Allt ska tas om hand också. Och det påverkar din hyra enligt Öbo.

På sommaren kan du som hyresgäst sitta på balkongen och slappa när villaägarna klipper gräs. Men så fort snön faller har du som har balkong eller uteplats i Örebro län skyldighet att ta hand om snön. Tas inte snö och is bort kan balkongen skadas.

Det är en av många vardagssysslor som faktiskt påverkar din hyra. Liksom på julafton när lägenheten är full av papper och snören och man står där med samma fråga som varje år: hur ska det sorteras? Sophämtning är redan medräknat i hyran, men med slarv vid sopsorterin­g och grovsopor ökar kostnaderna.

Läs ocksåHär är butiken där ingenting kostar: "Varsågod"återbruk butik

– Det största problemet vid jul är våra miljöstationer ofta blir överfulla av skrymmande kartonger och presentpapper som inte vikts i hop, säger Anders Astonsson som är kommunikatör på KBAB och fortsätter:
– Ett annat problem under vintern är att skräp lämnas på marken intill våra miljöstationer. Skräpet skadar både på maskiner och medarbetare vid snöröjningsarbetet.

Även hos Öbo kan soprummen bli fulla:

– Vi kan se en ökning av sopmängden över jul men våra behållare klarar det oftast. I något fall kan det bli en akuttömning i något soprum som kostar extra, men vi har inte fler tömningar inplanerade under helgerna, säger Harriet Arnold som är informationschef på Öbo.

Läs ocksåVärden rotade igenom Emmas sopor – skickade faktura på tusen kronor: ”Helt absurt”Värden hittade Emma Sjöbergs soppåse på marken. Sedan kom fakturan: tusen kronor jämnt. Detta trots att sopböter är otillåtna.

En av de vanligaste grovsoporna som hyresgäster slänger lite som de vill är julgranar. Vissa ställer dem i soprummet medan andra bara slänger ut dem på gården.

– En del hyresgäster ställer sina granar i miljöboden vilket innebär en merkostnad för oss, säger Harriet Arnold.

Granar räknas som grovsopor och ska tas till återvinningscentralen eller sågas upp i små bitar för att slängas i de vanliga soporna.

Läs ocksåSopböter – då behöver du inte betala: ”Det är en sorts skrämseltaktik”En hyresvärd har inte rätt att utfärda sopböter. Om en hyresgäst vägrar betala måste värden gå till tingsrätten och bevisa anklagelsen innan det går att kräva några pengar.

Så här gör du med julhelgernas rester:

Julklappspapper.

Pappersförpackningar.

Presentsnöre.

Hushållsavfall/ brännbart.

Värmeljus/metallkopp.

Olika i olika kommuner. Men återvinningscentralen är alltid rätt.

Servetter (även färgade).

Kompost.

Julgransbelysning, ledlampor.

Lampor med metallsockel slängs bland andra glödlampor, resten sorteras som elavfall på återvinningscentralen.

Julgran.

Återvinningscentralen eller uppsågad i små, små bitar som kompost eller brännbart hushållsavfall/ brännbart.

Mat.

Frys in det som blir över och ät i januari som brukar vara en fattig månad. Annars sortera som kompost.
Läs också Hyreshöjning 2022: Så mycket vill värdarna höja din hyra Kvinnorna som ser till att hålla Bäcklösa snyggt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.