HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Justitieministern duckar för Hem & Hyras frågor

Stockholm Jimmy Klasén var nära att dö i en brand. Sedan blev han uppsagd - med stöd av hyreslagen. Men Justitieminister Morgan Johansson svarar inte på om han vill ändra lagen.

– Är det verkligen så?

Pressekreteraren hos Justitieminister Morgan Johansson, reagerar precis som alla andra jag pratat med om Jimmy Klasén som blev av med sin lägenhet efter en brand.

Läs ocksåTidigare ordförande i lokal hyresgästförening sägs upp

Hyreslagen gör det möjligt för en hyresvärd att säga upp en hyresgäst, om lägenheten blivit totalförstörd i en brand, kontraktet ”brinner” helt enkelt upp.  Även om det som i fallet med Jimmy Klasén, rör sig om en hyresgäst som varit nära att mista livet i branden.

Och Jimmy Klasén är inte ensam om att bli av med hyreskontraktet efter en brand. Hem & Hyra har skrivit om flera fall där hyresgäster som fått sin lägenhet totalförstörd i en brand därefter blivit av med kontraktet.

Att hyresvärdarna använder hyreslagen som argument för att kasta ut hyresgäster fick för tio år sedan dåvarande justitieminister Thomas Bodström att reagera. Den 20 juli 2006 tillsatte han en utredning som bland annat skulle se över hyreslagens möjligheter att säga upp någon när det brinner.

Läs ocksåHemmabyggare orsakade skador för en halv miljon kronorFrån hyresvärdens låsta teknikutrymme fanns en uppbruten öppning som ledde rakt in i hyresgästens hall.

Utredningen föreslog år 2008 en lagändring som säger att den som inte varit vållande till branden ska få bo kvar. En lagändring som bland annat Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna stod bakom, men som aldrig genomfördes.

När utredningsförslaget presenterades var Thomas Bodström utbytt mot Beatrice Ask som valde att inte ändra lagen. Varför hon inte genomförde lagändringen är oklart eftersom Beatrice Ask, trots flera försök från Hem & Hyras sida, inte svarar på frågor.

Om den nuvarande Justitieministern Morgan Johansson kommer att fortsätta det Thomas Bodström påbörjade är lika svårt att få svar på.

Läs ocksåVägrade öppna dörren för hantverkarna – därför kan kvinnan förlora sitt hemDörr med ringklocka

Hem & Hyra har varit i kontakt med Justitieministerns pressekreterare sju gånger via telefon och mejl och blivit lovade en intervju vid flera tillfällen, men det slutar med att vi inte får någon intervju.

Hem & Hyra skulle vilja höra hur Morgan Johansson ser på den aktuella lagstiftningen och dess konsekvenser.

Vad som händer med den begravda utredningen från 2008?

Men framförallt om han vill se en förändring av den aktuella lagen som gör det möjligt att säga upp folk som har drabbats av en brand i sitt hem?

Läs också Från hot till Kronofogden – då kan du bli vräkt och så går det till 84-årig kvinna vanvårdade lägenheten och släppte inte in Uppsalahems personal – blir vräkt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.