Annons

Kalmarhem vill att hyresgäster ska agera mot våld i hemmet

Kalmar Efter händelserna i Hässelby har Kalmarhem lagt ut en uppmaning på både Facebook och Instagram. I inläggen vädjar de till hyresgästerna att agera om de misstänker att någon utsätts för våld i hemmet.
Foto: Tindra Englund
Kalmarhem uppmanar grannar att göra en anmälan om de misstänker att någon i huset far illa.

I söndags kväll hittades två små barn svårt skadade i Hässelby i Stockholm och enligt SVT ska barnens pappa ha knivskurit båda barnen, för att därefter orsaka ett fall från balkongen. För att förhindra liknande händelser har nu bostadsbolaget Kalmarhem gått ut med en uppmaning till sina hyresgäster.

I ett inlägg på Facebook och Instagram uppmanar de grannar att göra en anmälan om de misstänker att någon i huset far illa. Inlägget inleds med orden Ett kort samtal kan påverka hela livet för din granne. För ett barn kan det vara en hel framtid”.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Enligt Kalmarhems VD Per Stephani är problematiken med våld i nära relationer en fråga som de varit medvetna om en längre tid, även om den aktualiserades ytterligare efter händelserna i Hässelby.

Annons

– Vi vet ju att nu när folk spenderar mer tid hemma så har även våldet i nära relationer ökat. Men för oss är det svårt att motverka detta på egen hand, då vi bara befinner oss i byggnaderna under kortare tider på dagen. Därför ber vi nu hyresgästerna att hjälpa till med detta viktiga arbete.

Per Stephanie, vd på Kalmarhem. Foto: Kalmarhem

I inlägget uppmanas hyresgästerna att ringa på grannens dörr, eller banka i väggen om de hör bråk, och i de fall där tror att situationen kan vara akut – att ringa 112. Om de inte känner sig bekväma med att själva knacka på uppmanas de i stället att ringa störningsjouren eller kontakta företagets trygghetsvärd.

– Vi funderar även på att försöka starta upp en tjänst för anonyma anmälningar, likt den som finns på vissa andra platser, men vi har inte riktigt fått till det ännu, säger Per Stephani.

Annons

Kalmarhem får in ungefär 400 störningsärenden per år och av dessa är det runt 20 som är orosärenden, det vill säga ärenden där det finns en misstanke om att något inte står rätt till. De har sedan tidigare haft uppmaningar liknande dem i de senaste inläggen uppsatta i sina trapphus, men med anledning av händelserna i Hässelby valde de nu att gå ut med informationen på nytt.

Läs också Mamma tvingas söka skydd från våldsam son – kämpar för lägenheten i domstol Lagförslaget: Stärkt skydd för hyresgäster vid våld i hemmet Vräkt på grund av sambons våld – nästan dödad när hon gjorde slut Så byggs Tidaholmsmodellen: ”Ska bli tryggast i Sverige” Sigrid flydde från våldet: ”Terapi att hjälpa andra”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.