Annons

Kampanj mot marknadshyror i Västsverige

Göteborg ”Klarar du 30–50 procents hyreshöjning? Om inte, sätt tryck på politikerna inför valet.” Det var budskapet till alla hyresgäster när Hyresgästföreningen Västra Sverige intog gator och torg i dag.
Foto: Gustaf Görfelt
Hanna Eriksson från Hyresgästföreningen Hisingen var en av många aktiva som fanns på Backaplan för att prata med förbipasserande. Anita Axelsson från Brunnsbo tyckte att idéerna om marknadshyror var skrämmande.

Kampanjen mot marknadshyror är nationell och kommer att pågå fram till valet den 9 september. Bakgrunden är att flera riksdagspartier gjort uttalanden om att de vill förändra hyressystemet och införa friare hyressättning.

En övergång till marknadshyror i Göteborg skulle innebära hyreshöjningar på 32–50 procent, enligt en rapport som undersökningsbolaget Ramböll tagit fram på uppdrag av Hyresgästföreningen.

Läs ocksåFå kommuner erbjuder hyresgaranti – men Sofia och barnen fick hjälp att bo kvar: "Jag hade tur"En kvinna vid en vägg av trä och en dörr.

I Hyresgästföreningens västsvenska region, från Varberg i söder till Stenungsund i norr, började fältkampanjen i dag, tisdag.

I Göteborg gav sig medlemmar, förtroendevalda och anställda ut till Backaplan för att dela ut flygblad och prata med förbipasserande. En av dem som mött upp var Hanna Eriksson från Hyresgästföreningen Hisingen. Hon gick fram bland shoppingflanörerna med en målmedvetenhet som fått en försäljare av telefonabonnemang att blekna.

– Jag börjar med att fråga alla hur de bor. Säger de villa så är de ju inte berörda, då släpper jag dem. Men de jag pratar med som bor i hyresrätt tycker naturligtvis inte att marknadshyror är en bra idé. Ingen vill ha hyreshöjning på upp till 50 procent, säger Hanna Eriksson.

Annons
Läs ocksåSkiljemannens beslut: rekordhöjning av hyrorna i Varberg och Partille

Anita Axelsson från Brunnsbo var en av dem som stannade och diskuterade. Hon är inte medlem i Hyresgästföreningen, men säger att hon överväger att bli.

– Det är skrämmande det här med hyrorna. Många värdar vill dessutom att man ska ha en inkomst på 3–4 gånger hyran för att få flytta in. Snart får man bygga sig en koja i skogen.

Under veckan rullar kampanjen vidare med flygbladsutdelning, torgmöten och dörrknackning på en rad platser. Från Varberg och Mölndal till Angered, Biskopsgården och Torslanda i Göteborg.

Läs ocksåHyresgästen Anne-Li om Uppsalahems hyreskrav: ”Det är bedrövligt”En tudelad bild. Den t v föreställer Uppsalahems kontor. En gul husfasd md en trappa upp till entrén. Till vänster i bilden syns loggan på husfasaden. Bilden till höger är en porträttbild på en kvinna runt 60 år. Hon har mörkt, långt mittbenat hår och svarta rektangulära glasögon med rundade hörn. Hon tittar in i kameran.

–  Vårt mål är att de partier som i dag är positiva till det de kallar friare hyressättning, alltså marknadshyror, ska inse att detta inte är någon lösning på dagens bostadssituation och därför dra tillbaka sina förslag, säger Pedram Kouchakpour, regionchef för Hyresgästföreningen Västra Sverige. Vi vill också upplysa hyresgäster och medlemmar om vad ett införande av marknadshyror skulle få för effekter.

Annons

LÄS MER:
Hyresgästföreningen vill driva kampanj mot marknadshyror

Ny rapport: Hyran ökar med 50 procent vid marknadshyra

Svårt få gehör för bostadsfrågan

Val 2018: Marknadshyror
Läs också Högsta hyreshöjningen hittills för 2025 finns i Falkenberg Slarvade konstant med hyran – barnkonventionen räddar mannen från att vräkas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.