Annons

Svårt få gehör för bostadsfrågan

Västra Götaland Bostadsfrågan är het i Västsverige. Ändå vill få politiker driva den. "Jag tvivlas på att det ens finns politiker som själva vågar tro på en bostadsmarknad i balans", säger statsvetaren Johan Martinsson.
Johan Martinsson i sitt tjänsterum på SOM-institutet.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Bostadsbristen är en prioriterad fråga för många västsvenskar. Det skulle kunna ge den sprängkraft, framför allt i kommunpolitiken. "Potentialen för den här frågan är lokal. Det är här människor tycker att den är viktig, konstaterar Johan Martinsson, föreståndare för SOM-institutet i Göteborg.

Bostadsbristen är en viktig valfråga för västsvenskarna. 14 procent rankar den bland topp tre i sin kommun. Det gör bostadsfrågan till det sjätte viktigaste politikområdet inför valet.

Ändå vill få politiker göra frågan till sin. Det är sannolikt ingen slump, menar Johan Martinsson, statsvetare och föreståndare för SOM-institutet i Göteborg.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Det låter lite cyniskt, men det är inte så stora och breda grupper som är berörda av bostadsbristen. Det är en allvarlig fråga, men för vissa smalare grupper som inte är etablerade i samhället: nyanlända, ungdomar eller människor som får en förändrad livssituation på olika sätt så att frågan blir akut.

Bostadsfrågan har också hård konkurrens nationellt, konstaterar han.

Annons

– Dels ska ju människor tycka att en fråga är viktig. Men det ska också finnas skillnader mellan de politiska partierna som folk känner till och tror på. Annars väljer man ju inte vad man ska rösta på utefter den frågan.

Läs ocksåStjärnhusen blev en förebild för hur folkhemmet skulle byggas

Hem & Hyra har under våren bland annat rapporterat om krympande chanser i den öppna bostadskön hos Boplats Göteborg, en blomstrande svart hyresmarknad, styckevisa topprenoveringar och att Göteborg är sämst av landets storstäder på att bygga hyresrätter.

– Potentialen för den här frågan är lokal. Det är här människor tycker att den är viktig, konstaterar Johan Martinsson.

Ändå har inget av de politiska partierna valt att profilera sig på området.

Annons
Läs ocksåGuldskiva för musikalisk bostadskampanj

– Jag tvivlar på att det ens finns politiker som själva vågar tro på en bostadsmarknad i balans. Det känns så långt borta. Visst, man kan ta små steg. Men hela tiden kommer siffror på hur stor bostadsbristen är och hur många som står i kö, säger Johan Martinsson.

– Den enda fråga som kan väcka uppmärksamhet är väl egentligen frågan om marknadshyror. Den kan få en viss laddning för människor med starka åsikter.

Fakta: Hem & Hyra granskar inför valet
  • Bostadsbristen känns i magen på många västsvenskar. I ett unikt samarbete granskar Hem & Hyras Göteborgsredaktion den lokala bostadspolitiken tillsammans med tidningen Göteborg Direkt.
  • På webben möter du varje vecka fram till valet en av alla de cirka 225 000 personer som hoppas på en lägenhet via Boplats Göteborg.
  • Under augusti publicerar vi även vår stora, gemensamma valguide. Där kollar du snabbt vad Göteborgs olika partier vill göra åt lägenhetsbristen, dyra nyproduktionshyror, renovräkningar och andra brännande bostadsproblem.
Läs också Fler röstade i utsatta områden Så vill politikerna lösa bostadskrisen i Göteborg "Sådan tur att det knappt finns"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.