HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Känd krögare tvingas flytta

Östermalm Den kände Stockholmskrögaren lyckades inte övertyga hovrätten om att han bott i sin lägenhet. Nu tvingas han flytta ut från lägenheten på Östermalm.

Vem bor var? Och vem är tillsammans med vem? Det var några av de centrala frågorna att svara på för den kände Stockholmskrögaren, dennes bror och broderns flickvän. I ansökan till hyresnämnden serverades en tämligen hårdsmält anrättning av omständigheter där den ena brodern påstods klä sig i sig den andres roll som både pojkvän och hyresgäst.

Men själva kärnan i ärendet var om krögaren betett sig vilseledande när han lät broderns flickvän skriva sig på kontraktet under förespeglingen att hon var hans blivande fru. Det tyckte inte hyresnämnden att han gjort – och lät krögaren behålla sin lägenhet om 96 kvadratmeter på Östermalm.

Läs ocksåAnklagades för vanvård - får bo kvar

När hovrätten nyligen tog upp det överklagade ärendet började de omfattande vittnesförhören om från början. Ett tiotal personer, inkluderat förvaltare, huvudpersonerna, en café-ägare som var där för att redogöra för krögarens morgonatliga kaffeköpsrutin, med flera, hördes för att etablera sanningen i huruvida krögaren bor där själv eller inte.

Resultatet blev helt annat än det hyresnämnden kom fram till. Hovrätten tycker det är osannolikt att han skulle ha gjort det eftersom ingen sett honom i huset. Till stöd för det användes bland annat passerloggen från nyckelbrickan som använts för ut och inpassering.

Krögaren har aldrig betalat hyra. Det har kvinnan gjort. Krögaren har aldrig felanmält. Det har kvinnan och brodern gjort. Porttelefonen gick till kvinnan, inte krögaren. Krögaren och kvinnans egna uppgifter – att hon varit inneboende hos honom har uppfattats som ”vaga, detaljfattiga och i vissa delar direkt motstridiga”.

Läs ocksåHalmstadvärd lyckas höja hyran – men inte så mycket

– …uppgifterna kan starkt ifrågasättas och har ett mycket lågt bevisvärde, skriver hovrätten.

Sammanfattningsvis kokade ärendet ner till om huruvida kvinnan haft hyresvärdens tillåtelse att bo där ensam eller inte. Det har hon inte haft, enligt hovrätten, och det räcker för att ”hyresvärden inte skäligen behöver nöja sig med honom som hyresgäst” eftersom han ”under två års tid olovligen upplåtit lägenheten i andra hand”.

Krögaren får dock behålla kontraktet till 31 augusti.

Läs ocksåHotades av vräkning för att inte ha lagat mat
Läs också Pojkvän flyttar – hyresgäst får behålla kontrakt JO-kritik mot Hyresnämnden - stora brister i handläggningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.