Annons

Kattägare anklagas för vanvård av lägenhet – golvet var täckt av bajs

Malmö I vintras gjorde hyresvärden i Malmö ett besök hemma hos kvinnan och upptäckte då en kraftigt vanskött lägenhet. En av orsakerna är en katt som har fått sköta sig själv. Nu tvingas kattägaren försvara sig i domstol, med risk för att kastas ut om hon förlorar.
Vanvårdad lägenhet med kattbajs
Bilder från lägenheten. Katten är inte samma som i artikeln.

Sopor, kläder och prylar i stora drivor som täcker alla golv i trerummaren. Bilder från lägenheten i Limhamn i västra Malmö visar en totalt belamrad bostad. Mitt i röran uppe på ett bord sitter en katt.

Hyreshuset ägs av Malmös kommunala bostadsbolag MKB och misären i hemmet upptäcktes i vintras när fastighetsägaren gjorde ett hembesök på adressen tillsammans med socialtjänsten. I lägenheten bor en kvinna i femtioårsåldern och kort efter besöket rev MKB hennes kontrakt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Nu går fallet vidare till domstol eftersom värden har begärt godkännande från hyresnämnden för att kasta ut kvinnan. Hon vill inte flytta men enligt bostadsbolagets ansökan till nämnden har hyresgästen misskött sin vårdplikt till den grad att hon inte längre kan bo kvar i huset.

Annons

Kattbajs fanns i ”samtliga rum”

Ett av argumenten som lyfts fram i MKB:s ansökan är katten som finns på bilderna och som till synes har fått sköta sig själv. I lägenhetens ”samtliga rum” är golven täckta av kattbajs vilket ska ha orsakat skador och dessutom dragit till sig ohyra. Detta enligt ett utlåtande från en besiktningsfirma som undersökt lägenheten.

Enligt bedömningen måste alla ytskikt, som väggar och golv, i lägenheten rivas ner helt. Orsaken: den enorma mängden kattbajs på golvet i kombination med en vattenskada. Enligt en skrivelse som har lagts fram för hyresnämnden kan kattägaren komma att få stå för sanerings- och reparationskostnaderna.

Annons
Läs ocksåLägenheten var fylld med skräp – nu krävs hyresgästen på 120 000 kronor

Vanskötta och överbelamrade lägenheter är vanligt förekommande som uppsägningsskäl när värdar vänder sig till hyresnämnder runt om i landet. I bakgrunden finns det ofta hyresgäster med missbruk, psykisk ohälsa eller samlarmani. Socialstyrelsens upp­skattning har tidigare visat att runt 2 000 personer i landet befinner sig i ­någon form av hemlöshet som en ­direkt konsekvens av psykisk ohälsa.

Läs också Kvinna satte in kök till inneboende – förlorar hyresrätt: "Tycker att det var hårt" Anhörig fotade vanvårdad lägenhet – nu blir hyresgästen av med kontraktet Vatten rann ner i källaren från vanvårdad lägenhet – nu tvingas mannen flytta Oväntad vändning - bilder på vanvårdad bostad fick ny förklaring

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.