Annons

Kattjägare orsakade nätstorm

Partille Beskedet om att en jägare inom kort skulle ”avlägsna” omärkta katter i Oxled och Ljungkullen har väckt starka reaktioner. Ett missförstånd, enligt Partillebos vd.
Lapp i trapphus i Oxled.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Lapparna i Oxled och Ljungkullen har orsakat storm i sociala medier. Nu förtydligar Partillebo att inga katter ska skjutas.

Nyligen satte bostadsbolaget Partillebo upp lappar i trapphusen i Oxled och Ljungkullen. Områdets hyresgäster fick veta att värden anlitat en jägare som skulle ”avlägsna” omärkta katter. Insatsen skulle starta nästa vecka.

Reaktionerna har inte låtit vänta på sig. Djurvänner och kattägare har rasat på sociala medier. Flera säger sig ha polisanmält Partillebo. Samtidigt påpekar andra att det vore skönt att slippa kattbajs i sandlådan.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Enligt Partillebos tillträdande, i dag vice, vd Katarina Elfverson handlar allt om ett missförstånd.

– Vi har uttryckt oss lite olyckligt, och använt negativt värdeladdade ord som associerar till skjutning, säger hon.

Annons

I stället handlar det om att kommunens jägare ska kartlägga kattsituationen i området. Detta sedan hyresgäster kontaktat områdeschefen och påtalat problem med lösspringande katter i Oxled och Ljungkullen.

Läs ocksåGrannarna slog larm om stanken – UV-ljus avslöjade kattkisset

Även djurrättsaktivister ska ha hört av sig efter misstankar om vanvård av vissa katter i området. Sammantaget ville Partillebo skapa sig en bild av läget.

Hur kattfrågan ska hanteras framöver är ännu inte klart. Katarina Elfverson har bokat ett möte med Mölndalsbostäders vd Marie Werner, som tidigare arbetat framgångsrikt med lösspringande katter i Poseidons bostadsområde Backa Röd i Göteborg.

Någon avskjutning är absolut inte aktuell, intygar Elfverson.

Annons
Läs ocksåHyresgästen lämnade kvar möbler – och död kattTvå bilder. En visar en specificerad faktura där det framkommer att en död katt tagits om hand. Den andra bilden visar en ostädad toalett.

– Katter får ju gå utan chip eller halsband utan att riskera livet för det. Självklart respekterar vi det. Det är dessutom en lång väg innan man avlivar. Man ska bland annat informera polisen och länsstyrelsen, säger hon.

Initiativet att lära mer om den framgångsrika metoden i Backa Röd uppskattas av Göteborgs katthjälp och Djurens rätt. På Facebook vädjar Göteborgs katthjälp nu om arbetsro för Partillebo i kattfrågan framöver.

Läs också Stanken av kattkiss så stark att grannar nästan kräktes – 79-årig kvinna tvingas flytta Lovade betala för kattkisset - ångrade sig och gick till polisen: "Aldrig skrivit på det aktuella avtalet" 130 000 kronor för 17 katters klös och kiss

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.