Annons

KBAB kan fortsätta ta ut vinst

Karlstad ​Ett medborgarförslag som ville sätta stopp för att bostadsbolagets vinst används till kommunens verksamhet, kommer med all sannolikhet att röstas ner i kommunfullmäktige i Karlstad dag. Men Hyresgästföreningen anar ändå en ljusning.

​Bara de fem senaste åren har det kommunala bostadsbolaget Karlstads bostads AB, KBAB, förvandlat intäkter för drygt 130 miljoner kronor till vinst för Karlstad kommun.

Annons
Det tycker hyresgästen Ann-Christin Sjöholm är fel: hyresgäster ska inte dubbelbeskattas genom att KBAB tvingas gå med vinst.
– De behöver inte gå med så stor vinst om det inte kommer hyresgästerna till del. Pengarna ska användas för renoveringar och annat som kommer hyresgäster till del. Inte till annan kommunal verksamhet, säger Ann-Christin Sjöholm som är aktiv i Hyresgästföreningen.
För att få stopp på vinstmaskineriet skrev hon ett medborgarförslag.
I förslaget skriver hon att Karlstad kommun bryter mot självkostnadsprincipen. En princip som säger att bostadsbolag inte ska ta ut mer i hyra än vad som går åt för att driva bolaget.
Ann-Christin Sjöholm ville att ägardirektivet skulle ändras och att KBAB skulle frikopplas från kommunkoncernen.
Men när kommunstyrelsen behandlade ärendet inför kvällens beslut, gjordes tolkningen att kommunen inte bryter mot någon lagstiftning.
– Först blev jag besviken på utslaget. Fast samtidigt uppskattar jag att de ändå ska ta sig en titt på det här när de arbetar fram nya ägardirektiv, säger Ann-Christin Sjöholm.
I protokollet har kommunstyrelsen nämligen skrivit att de i höst kommer börja förändra de gamla ägardirektiven. Under arbetet ska man titta närmare på Ann-Christin Sjöholms synpunkter.
Något som Hyresgästföreningens förhandlare Anders Kvist är nöjd med:
– Ska man se något positivt med det här så öppnar detta ändå för en diskussion. Vi hoppas kunna uppvakta dem för att få in en skrivelse om hyresgästinflytande i de nya direktiven, säger Anders Kvist.

Annons
Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Värden övergav hyresgäster i sopkaos och smuts – nu dyker Oscar Properties upp igen Sune fick rätt mot värden - kompenseras med 34 000 kronor för radonmörkning Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken Hyresgästföreningen höjer avgiften för att förhandla: ”Vi hoppas på förståelse” Här är hyresgästerna övergivna – nu ska kommunen tvinga värden agera: ”Fullständigt oacceptabelt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.