Annons

Keyfish har återbetalat 250 000 på tre år

Sundsvall Sedan 2009 har bostadsbolaget Keyfish i Sundsvall återbetalat över 250 000 kronor i hyra till sina hyresgäster. Men snart kan historien nå sitt slut.
Foto: Peder Nääs Sundemyr
Här på Södra allén i Sundsvall bor Keyfishs sista hyresgäster.

Sedan 2009 har det privata bostadsbolaget Keyfish betalat tillbaka pengar till sexton hyresgäster efter att ha tagit ut för mycket i hyra. En hyresgäst har fått tillbaka över 37 000 kronor och en annan över 30 000 kronor. Sammanlagt har 251 793 kronor återbetalats. Det framgår av en sammanställning gjord av Hyresgästföreningen.Dessutom har skadestånd på sammanlagt över 40 000 kronor betalats ut. I några fall har pengar betalats tillbaka efter beslut i hyresnämnden, i andra har hyresvärden och hyresgästen förlikats.

Senast i juni tvingades hyresvärden betala tillbaka en större summa till tre hyresgäster på Huginvägen i Sundsvall efter beslut i hyresnämnden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Niclas Sundell, jurist på Hyresgästföreningen, har varit ombud för de flesta av dessa hyresgäster. Han säger att han aldrig varit med om någon annan hyresvärd som så systematiskt har försökt ta ut överhyror.

Annons

– Vi har upptäckt sexton fall där Keyfish kringgått förhandlingsordningen, men det finns säkert fler. Hyresvärdens tidigare uttalanden tyder på att beteendet är ideologiskt betingat, säger Niclas Sundell.

Nu återstår bara en fastighet, på Södra allén i Sundsvall, i Keyfishs bestånd sedan bolaget sålt fyra fastigheter till nystartade Sundsvallshem

Läs ocksåSkandalvärd säljer fyra fastigheter

– Jag hoppas, både för hans skull och hyresgästernas, att han lcyaks sälja det med, säger Niclas Sundell.

Annons

Hem & Hyra har sökt Keyfishs ägare, moderate politikern Pär Ahlberg, för en kommentar.

Läs också Keyfish tvingas betala tillbaka hyra – igen Hyresgäst får tillbaka 37 000 kronor Kräver hyrespengar tillbaka Keyfish förlorade tvist i hovrätten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.