Annons

Keyfish förlorade tvist i hovrätten

Sundsvall ​Fastighetsbolaget Keyfish i Sundsvall vägrar följa lagen och försöker gång på gång köra sitt eget race när det gäller hyressättning. Men när saken prövats har det blivit stopp. Senast igår av Svea Hovrätt.

​Keyfish AB är efter flera hyrestvister på kort tid ett väl känt fastighetsbolag för både hyresnämnd och Hyresgästförening i Sundsvall.

Bolaget som äger flera hyreshus i Sundsvall har tidigare blivit omskrivna för att ha krävt högre hyror än de som framförhandlats. Och först efter ansökningar till hyresnämnden har hyresgäster fått tillbaka pengar. Hyresvärden har också uppgett fel utgångshyror i tidigare förhandlingar och först efter dom i tingsrätten tvingats betala tillbaka till hyresgästerna.
 

En av tvisterna, som nu till sist fått sitt slut efter ett år, handlar om förhandlingsordningen för en fastighet på Huginvägen i Granlo. 

Förhandlingsordning innebär att värden enligt hyreslagen är skyldig att förhandla om hyran med en hyresgästorganisation, om en betydande del av hyresgästerna vill det. Kravet kan förhandlas bort om en skriftlig överenskommelse har gjorts mellan värd och hyresgäst.

Eftersom Keyfish är mer intresserad av att sköta förhandlingen med hyresgästerna själva har de uppmanat dem att skriva under ett papper där de avsäger sig förhandlingsordningen. Flera hyresgäster har skrivit på utan att veta vad det egentligen innebär. Förrän senare. Och då ångrat sig.

Annons

Den långvariga tvisten har i korthet handlat om ifall husets hyror trots underskrifterna ska sättas efter förhandlingar av Hyresgästföreningen eller inte. Men det har tagit tid att få en klar bild över vilket stöd föreningen har hos hyresgästerna i huset.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Det krävs enligt praxis minst 30 procent av lägenheterna för att det ska räknas som tillräckligt för att förhandlingsordning ska gälla, säger Ingvar Hellentin, jurist på Hyresgästföreningen Region Norrland.

Och eftersom det nu är klarlagt att 9 av de 17 lägenheterna ska räknas in i bedömningen har Svea Hovrätt nu beslutat att förhandlingsordning ska gälla för det Keyfishägda huset på Huginvägen i Granlo.

Annons

Beslutet är slutgiltigt och går inte att överklaga.

Läs ocksåGav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

Hem & Hyra har sökt både styrelseledamot för Keyfish, Pär Ahlberg, och bolagets juridiska ombud, Fredrik Burvall, för en kommentar. Men har inte fått svar varken via telefon eller mail.

Fakta: Förhandlingsordning

 

Innebär att värden enligt lag är skyldig att förhandla om hyran med en hyresgästorganisation.

 Förhandlingsordningen kan avtalas bort – om värd och hyresgäst skriftligen gjort en överenskommelse att själva förhandla om hyran direkt med varandra. Men det får tidigast ske tre månader efter kontraktsdatum.

Läs också Stiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt” Lagändring prövad: "Oseriösa värdar som struntar i förhandling ska avskräckas" Här tar hyresgästerna strid mot kalla hem och dålig skötsel: ”Någon kommer ramla och skada sig snart” Boende ska skonas från hyressmäll - paus för "rättvisa hyror"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.