Annons

Keyfish tvingas betala tillbaka hyra – igen

Sundsvall Fastighetsbolaget Keyfish tvingas ännu en gång betala tillbaka pengar till sina hyresgäster efter att ha tagit ut överhyra. Detta beslutade hyresnämnden i dag.

Keyfish AB tvingas betala tillbaka nära 65 000 kronor till tre hyresgäster på Huginvägen i Sundsvall som betalat för mycket i hyra. Dessutom ska bolaget betala ett skadestånd på sammanlagt 24 000 kronor till hyresgästerna. Detta enligt ett beslut från hyresnämnden som offentliggjordes i dag.

Hyresvärden hade uppfattningen att flertalet hyresgäster inte ville ha föhandlingsordningen kvar, det vill säga att de inte ville att Hyresgästföreningen skulle förhandla deras hyror. Men enligt en enkätundersökning som Hyresgästföreningen genomförde i de berörda fastigheterna svarade 26 av 33 att de ville ha förhandlingsordningen kvar. Ingen svarade att de inte ville det. Även i detta ärende gick hyresnämnden på hyresgästernas linje och förlängde förhandlinsgordningen.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Niclas Sundell , hyresgästernas juridiska ombud, är nöjd med hyresnämndens beslut. Och han menar att det var allt annat än oväntat, för det är inte första gången bolaget är inblandat i ett sådant här fall.

Annons

– Det är ett positivt beslut. Men det är lite märkligt att hyresvärden inte frivilligt gått med på att betala tillbaka de här pengarna. Med facit i hand borde han ju ha sett var det här barkade, säger han.

Bolaget har blivit omskrivna för att flera gånger ha tagit ut en högre hyra än överenskommet. Och vid ett flertal tillfällen tidigare har de tvingats betala tillbaka pengar till sina hyresgäster.  Senast förra sommaren efter ett beslut i hyresnämnden som sedan fastslogs i hovrätten – och då gällde det samma fastigheter som den här gången.

Läs ocksåKeyfish har återbetalat 250 000 på tre år

– Att Keyfish gör ett nytt försök så här kort tid efter det förra beslutet är jättemärkligt. Det är svårt att förstå hur hyresvärden tänker. Det kan vara så att det finns en del fall som inte upptäcks så att han tjänar pengar på det ändå i slutändan, säger Niclas Sundell.

Annons

Hem & Hyra har sökt Keyfish för en kommentar utan framgång.

Läs också Skandalvärd säljer fyra fastigheter Hyresgäst får tillbaka 37 000 kronor Kräver hyrespengar tillbaka Keyfish förlorade tvist i hovrätten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.