HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Klart med ny Söderköpingshyra

Söderköping Hyrorna hos Ramunderstaden i Söderköping höjs med cirka 2 procent i genomsnitt från årsskiftet. Det står klart efter avslutade förhandlingar.
Foto: Jakob Kindesjö
Kommunägda Ramunderstaden har cirka 800 lägenheter i Söderköping

Det kommunägda bostadsbolaget hade begärt att få höja hyrorna under nästa år med 3,63 procent. Men efter förhandlingar med Hyresgästföreningen landade höjningen på cirka 2 procent, vilket är samma nivå som bolaget fick i år.

— Vi är nöjda med överenskommelsen och det har varit en bra förhandling, men höjningen täcker inte våra kostnadsökningar och på sikt blir det underhållet som blir lidande, säger Caroline Ring, vd för Ramunderstaden.

Läs ocksåSå blir din hyra 2020 i Östergötland

Bolagets yrkande hade gett en ökad hyresintäkt på 2,5 miljoner kronor, men överenskommelsen innebär att den i stället blir på 1,4 miljoner kronor.

Enligt bolaget behöver hyrorna höjas på grund av ökade kostnader för värme, renhållning och vatten-avlopp samt höjning av borgensavgiften. Men kostnaderna ökar även på grund av omorganisationen, där Ramunderstaden blir av med förvaltningsuppdraget för kommunens fastigheter nästa år.

— Vi får ökade it-kostnader på grund av omorganisationen och det är en kostnad som vi kunnat dela på tidigare, säger Caroline Ring.

Läs ocksåNybygget som blev ett fuskbygge

De nya hyrorna träder i kraft vid årsskiftet. För en hyresgäst i en trerumslägenhet på 78 kvadratmeter innebär höjningen ett påslag på 142 kronor i månaden.

Hem & Hyra har sökt Hyresgästföreningen för en kommentar.

Läs också Byggstart för nya hyreshus i Söderköping Brev till alla Västerstadens hyresgäster: ”Betala inte” Trots strandning: Västerstaden höjer hyran på eget bevåg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.