Annons

Klart med nya hyror hos Kindahus

Kinda Hyrorna hos Kindahus höjs med 0,65 procent 1 januari. Nivån är satt av Hyresmarknadskommittén, efter att den lokala förhandlingen strandade.
Foto: Jakob Kindesjö
Kindahus höjer hyrorna med 0,65 procent vid årsskiftet.

Stiftelsen Kindahus hade begärt att få höja hyrorna med 1,8 procent och motiverade kravet bland annat med att man behövde pengar till underhåll och tillgänglighetsanpassning. Hyresgästföreningen menade å sin sida att hyrorna inte borde behöva höjas alls eftersom det inte är några stora kostnadsökningar att vänta nästa år.

Positionerna var låsta och frågan om en eventuell höjning för Kindahus cirka 1 000 hyresgäster överlämnades till Hyresmarknadskommittén i Stockholm. Den består av representanter från Hyresgästföreningens riksförbund och de allmännyttiga bostadsföretagens organisation Sabo.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Hyresmarknadskommittén beslutade att hyreshöjningen ska vara 0,65 procent, vilket båda parter nu har accepterat.

– Vi får anpassa oss efter den situation som nu har blivit, säger Per Cedervall, vd för Kindahus.

Han menar att det finns en myt om att Kindahus höjt hyrorna mer än de flesta andra värdar under senare år.

Läs också

– Det har vi gjort i procent eftersom vi har utgått från en låg hyresnivå. Men i kronor ligger våra höjningar på genomsnittet.

Annons

Konsekvensen av att höjningen blir lägre än stiftelsen begärt blir, enligt Per Cedervall, att ambitionsnivån när det gäller underhåll måste sänkas.

Ångrar du med facit i hand att ni inte fortsatte förhandlingen lokalt?

Läs ocksåÄngen spolades ner i grannarnas trädgård: "Har ingenting emot det"Martin Hansson står på en torr gräsmatta. I förgrunden syns prästkragar. Kindahus skapar ängar i bostadsområden.

– Nej, vi hade inte kommit vidare där. Så vi fick ändå ett bättre utfall på det här sättet än vi hade fått annars, säger Per Cedervall.

Hyresgästföreningens förhandlare Evelin Davidsson beklagar att parterna inte kunde komma överens på egen hand.

– Det var tråkigt att vi inte kunde lösa det här lokalt. Jag tror nog att vi hade hamnat ungefär på den här nivån om vi hade lyckats slutföra förhandlingen, säger Evelin Davidsson.

– Men det är ändå positivt att det kunde bli en lösning så snabbt, fortsätter hon.

Annons

Eftersom Kindahus hinner göra justeringarna innan hyresavierna för januari skickas ut så slipper hyresgästerna betala höjningen retroaktivt.

Hon är inte orolig för att hyresgästerna ska drabbas av sämre underhåll.

– Kindahus fastigheter är i gott skick i dag. De är välskötta. Men underhåll behöver man alltid göra och nu blir det ju ett ekonomiskt tillskott i alla fall.

En höjning med 0,65 procent innebär att en lägenhet som i dag kostar 5 000 kronor i månaden blir drygt 30 kronor dyrare.

Läs också Gratisplatser försvinner - nu tvingas Dunio betala för parkeringen Fler felanmälningar när lägenheten blir arbetsplats P-platser missbrukades - nu tvingas hyresgästerna betala
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.