HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Knackar på för miljökoll i hemmet

Växjö I stället för att vänta på att hyresgäster ringer och klagar på sin inomhusmiljö, satsar miljökontoret i Växjö på förebyggande och uppsökande tillsyn av alla hyreshus i Växjö.
Foto: Annika Wallsson
I slutet på oktober börjar miljö- och hälsoskyddsinspektörerna i Växjö kommun med förebyggande och uppsökande tillsyn av kommunens hyresfastigheter. Syftet är att kontrollera inomhusmiljön för att undvika hälsorisker.

I slutet av oktober börjar miljö- och hälsoskyddskontorets inspektörer i Växjö ett nytt sätt att arbeta på i syfte att få till en bättre inomhusmiljö för kommunens hyresgäster. I år beräknas 15 hyreshus att få besök, nästa år ytterligare 35 hus.

– Det här är inget projekt utan det är förebyggande tillsyn som kommer att pågå kontinuerligt. Vi har rangordnat utifrån antalet lägenheter per fastighetsägare och börjar med de största. Vi ska helt enkelt se över hur det är, vi ska ta område för område, fastighet för fastighet, berättar Annika Johnsson, miljö- och hälsoskyddsinspektör.

Läs ocksåHyresgästerna har haft huvudvärk i sex år: ”Vi blir sjuka av våra hem”Porträttbild.

Det som ska undersökas är hur fastighetsägarna arbetar för att deras hyresgäster ska ha en bra inomhusmiljö i sina lägenheter. Till hjälp ska fastighetsägarna svara på bland annat vilka rutiner som finns för att upptäcka och åtgärda brister i inomhusmiljön. I lägenheterna kommer inspektörerna att mäta och titta på ventilation, temperatur och fukt samt bedöma risk för fukt- och mögelskador.

Miljö- och hälsoskyddskontoret är tillsynsmyndighet för att kontrollera så att fastighetsägarna lever upp till miljöbalkens regler. Och det finns flera anledningar till att miljökontoret nu sätter fokus på inomhusmiljön. Ett bidragande skäl att astma och allergier bland barn fortfarande ökar. Och en orsak kan vara den miljö vi vistas mycket i – våra hem. När exempelvis 12-åringar i hyreshus i Kronoberg fått svara i barnens miljöhälsoenkät, så tyckte 17 procent att det var för dålig luft hemma.

– För låg ventilation, vilket betyder för lite friskluft är en faktor kopplad till ohälsan, berättar Annika Johnsson.

Läs ocksåHyresvärd anklagas för att skälla och spionera på hyresgästerLena Jansson Nordin. förhandlare på Hyresgästföreningen, sitter vid skrivbordet på sitt kontor.

Växjö är inte första kommunen som gör detta, även Malmö och Helsingborg har satsat på förebyggande inspektioner.

Vad tror du ni kommer att möta?

– Jag tror faktiskt att vi kommer få se hela skalan. I Malmö började man där man verkligen visste att det fanns problem. Vi har sagt som så, att vi tar det bara rakt av. Vi betar av det allt eftersom så vi kommer att besöka relativt nybyggda lägenheter till äldre, säger Annika Johnsson och fortsätter:

Läs ocksåForskaren: "Lågfrekventa ljud kan påverka sömn och hälsa"

– Jag tror att det kan vara så att många fastighetsägare inte är helt bekanta med Folkhälsomyndigheten och miljöbalken och kanske tycker de att de gjort allt de ska när de gjort OVK (obligatorisk ventilationskontroll). Där kan det kanske bli en frustration. Vi får se.

Men det är inte bara för inspektörerna att klampa in och kräva att få se hyresgästernas hem.

– Vi lämnar information till alla boende om vilken dag och tid vi kommer och att vi gärna vill komma in och titta. Men om man inte vill så kommer vi naturligtvis inte in. Vi går runt och knackar på och dem som öppnar hoppas vi även ska släppa in oss. Då ger vi ockå mer information, säger Annika Johnsson.

Resultatet av inspektionen kommer att presenteras för fastighetsägaren så att eventuella åtgärder kan sättas in i syfte att förbättra inomhusmiljön och uppfylla miljöbalkens krav.

Läs också Dvärgkaninen Lennart var klimatboven hemma hos Virginia Hyresgästen Karin: ”Vansinne att riva ut vacker originalinredning som hållit i 90 år!”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.