HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Knapptryck ska öka tryggheten

Norrköping Med hjälp av en GPS-knapp ska otrygga platser kartläggas i Norrköping. Över hundra frivilliga deltar i satsningen som ska leda till olika trygghetsåtgärder.
Foto: Jakob Kindesjö
Mats Dahlin, fastighetschef på Rikshem, visar GPS-knappen som ska kartlägga otrygga platser.

Satsningen som går under namnet ”Trygghetskollen” arrangeras av hyresvärden Rikshem och pågår i sju städer runt om i landet. I Norrköping har cirka 170 hyresgäster och bostadssökande anmält sig och blivit utrustade med en GPS-knapp.

— Om man hittar en plats som känns otrygg så håller man inne knappen i tre sekunder. Då registreras platsen i vårt system, berättar Mats Dahlin, fastighetschef på Rikshem i Norrköping.

Läs ocksåRikshem säljer 883 lägenheter i Östersund till nordiska fastighetsjätten Niam

Kartläggningen pågår under tre veckor i oktober och sedan ska resultatet sammanställas. De platser som fått flest knapptryckningar kommer Rikshem titta närmare på och vidta åtgärder för att öka tryggheten.

— Är det en plats som upplevs som för mörk kan det behövas bättre belysning eller att ett träd behöver tas ned. Det kan röra sig om både stora och små åtgärder, säger Mats Dahlin.

Rikshem har i dag cirka 3 100 lägenheter i Norrköping i bland annat stadsdelarna Vilbergen, Ektorp och Hageby. Men det kan även bli tal om åtgärder på platser utanför bolagets egna kvarter.

Läs ocksåRikshems hyror klara i Uppsala

— Det kan vara att man känner sig otrygg på väg till och från sitt bostadsområde. Vi kommer i så fall att ta upp det med kommunen och andra fastighetsägare.

Enligt Mats Dahlin finns det flera vinster med att satsa på att öka tryggheten i bostadsområdena.

— Vi vill ju att folk ska bo kvar och omflyttning kostar pengar. Du får även minskade problem med skadegörelse och klotter med tryggare områden, säger han.

Läs ocksåVåg av skjutningar sprider sig i Uppsala
Läs också Hyreschock hos Rikshem i Umeå efter planerade renoveringar Parker otryggast för Rikshems hyresgäster i Västerås

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.