HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kommunalrådet som nu har skaffat eget

Nyheter Kommunalråd och fortfarande bo hemma. Det gav upphov till en hel del gliringar. Men nu har Jonny Cato Hansson skaffat eget.
Jonny Cato Hansson är kommunalråd för Centern i Helsingborg. Han berättar att när han fick jobbet och hans ekonomi blev klart bättre fick han mycket lättare att komma på visningar. Foto: Petra Martinsson

Som 20-åring är han Sveriges yngsta manliga kommunalråd genom tiderna. I januari flyttade Jonny Cato Hansson in i sin första egna lägenhet. En 2:a på 69 kvadrat i Helsingborg.

Hur viktigt var det att flytta hemifrån?
– Nästan viktigare för andra än mig (inte familjen inräknad). Sedan jag blev kommunalråd har jag fått en hel del gliringar från kompisar och från folk jag inte känner. Det gjorde väl att jag skyndade på det hela.

Läs ocksåMauritz ville sätta upp en laddstolpe: Kallduschen – inget bidrag till hyresgästerMauritz står på gården där han bor. Till vänster skymtar en parkerad bil

Hur känns det?
– Som ett stort steg, jag har ju aldrig haft något eget, men det är roligt, jag är redo.

Hur länge fick du leta lägenhet?
– Jag har kollat runt ett tag utan att hitta något. När min ekonomiska situation förbättrades blev det lättare att få komma på visningar. Det var väldigt tydligt. På slutet sökte jag väldigt intensivt. Jag vet inte hur många hemsidor jag var inne på. Lägenheten som jag till slut fick tipsade min syster om att den låg på Blocket. Vissa bolag lägger också ut lägenheter där.

Redan som 16-åring ska du ha drömt om att bli kommunalråd. Varför vill man bli det?
– På kommunal nivå fattas roliga och viktiga beslut som ligger nära invånarna och jag älskar Helsingborg över allt annat. Sedan ser jag inte detta som någonting som är för evigt. Det är mer en paus från den vanliga karriären.

Läs ocksåYlva har försökt bo kollektivt i tio år – men lagarna sätter stoppKollektiv

Vilken är då din vanliga karriär?
– Innan jag blev kommunalråd läste jag strategisk kommunikation vid Lunds universitet. Jag trivdes och tar nog senare upp studierna där igen.

Vilka är dina politiska hjärtefrågor?
– Att hela landet ska leva. En annan viktigt fråga är maten, att till exempel skolorna ska servera närproducerat och laga maten på plats. Kanske för att jag var där själv för inte så länge sedan. Och inte minst ser jag mig själv som en representant för unga helsingborgare, inte bara de i mitt eget parti.

Ditt parti, Centern, vill bygga bostäder på höjden. Hur högt?
– Bygger vi inte på höjden bygger vi bort åkermark och chansen till närproducerat. Och här i Skåne har vi extremt bra åkermark. Man kanske inte ska bygga skyskrapor men i stället för tre våningar kan vi bygga sex.

Läs ocksåForskaren: Nyproduktionen måste minska – "en het potatis"bo med andra

Till sist, har du några tips till unga som söker lägenhet?
– Skapa personliga kontakter, visa att du är seriös, sök intensivt och ha tålamod.

Porträttet på Jonny Cato är tidigare publicerat i Hem&Hyra/norra Skåne/ nummer 1.

Läs också Välkommen på nostalgitripp – här är lägenheten där allt är 1970-tal Glömde pasta på spisen - får betala 200 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.