Annons

Kommunen ökar kraven på MKB

Malmö Bygg mer! Ta ett större bosocialt ansvar! Kommunstyrelsen har antagit nya ägardirektiv för MKB. Nytt är ökade byggmål på i snitt 750 lägenheter per år, i stället för tidigare 500.

För första gången står det nu inskrivet i kommunens ägardirektiv till MKB hur mycket bolaget förväntas bygga. Tidigare har i stället kravet på 500 lägenheter årligen bakats in i kommunens budget. Kommunstyrelsen vill dessutom ställa högre krav på byggtakten. Från och med 2017 ska MKB bygga 2 250 lägenheter på en treårsperiod, vilket i snitt motsvarar 750 lägenheter per år eller en 50-procentig ökning.

– Det är bättre än tidigare men det räcker inte, säger Anneli Philipson, chef för kommunikation och bostadspolitik på Hyresgästföreningen.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Förutom det ökade byggkravet skrivs det även in i ägardirektivet att MKB ska påbörja projekteringen av 3 000 bostäder på en treårsperiod, vilket motsvarar det tidigare kravet i budgeten om 1 000 projekterade lägenheter per år. Kommunstyrelsen vill även att MKB tar ett större bostadssocialt ansvar. Det handlar om att ”stärka bostadsmarknaden för de som står långt ifrån denna idag” och att ”stärka olika bostadsområden”.

Annons

– Det är bra att man tydliggör det bostadssociala ansvaret. MKB är kommunens viktigaste redskap i den frågan. Det finns ingen annan man kan avkräva det ansvaret, säger Anneli Philipson.

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande, har inte gått att nå för en kommentar men hon säger så här i ett pressmeddelande:

Läs ocksåHär gnager råttorna sönder hyresgästernas bilar: ”Tänk om bromsarna slutar fungera”Kiana Andersson och Anna Tomasson letar efter spår av råttor i bilen.

– Bostadsbyggandet i Malmö har kommit igång de senaste åren, men det behöver öka ytterligare för att möta den väntade befolkningsökningen. Inte minst behövs det fler bostäder till rimligt pris. MKB är ett viktigt verktyg när kommunledningen ökar ambitionerna.

Annons

De nya ägardirektiven ska även godkännas av kommunfullmäktige innan de kan träda i kraft. I kommunstyrelsen reserverade sig Moderaterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna mot beslutet.

Läs också Safija ställer upp för barnen med kramar och djur Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö" Här är det dyrast att bli vräkt – stora skillnader i Kronofogdens flyttnota: "Orimligt!" Här skötte hyresgäster om gården – men sen skulle växterna väck: ”Chockerande”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.