Annons

Kommunfullmäktige i Lund godkände vinstuttag

Lund De borgerliga partiernas förslag på ett vinstuttag på 10 miljoner kronor från LKF fick stöd av majoriteten i Lunds kommunfullmäktige.

Förslaget att plocka ut 10 miljoner kronor från det kommunala bostadsbolagets kassa gick igenom efter en lång debatt i Lunds kommunfullmäktige under torsdagen. Pengarna ska gå till den kommunala välfärden och var en del av finansieringen i både Folkpartiets de övriga borgerliga partiers budget.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ motsatte sig förslaget som man ansåg vara en extra skatt på just LKF:s hyresgäster och varnade för att en försvagning av det kommunala bostadsbolaget kan hämma bostadsbyggandet. Men eftersom  förslaget fick stöd av samtliga borgerliga partier och dessutom FNL och SD gick det igenom. 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Beslutet är ett bakslag för Hyresgästföreningen som kraftigt protesterat mot förslaget. Inför fullmäktigemötet hade Hyresgästföreningen uppvaktat samtliga ledamöter i fullmäktige med brev där föreningen redogör för hur man ser på vinstuttag. 

– Det är klart vi är besvikna. Vi hade hoppats att åtminstone någon politiker skulle tagit till sig vad vi skrev i brevet men så verkar inte vara fallet, kommenterar Bengt Karlsson, ordförande för Hyresgästföreningen i Lund, beslutet i kommunfullmäktige. 

Annons

Han befarar att vinstuttaget på 10 miljoner kronor kommer att försvåra hyresförhandlingarna med LKF.

Läs ocksåMichael utredde hyresgäst för misstänkt fusk - svaret: "Ska slakta honom"Sveriges rikes lag samt Michael Svalenius, utredaren som fick ta emot hot på jobbet.

– Det är svårt att se att det finns något utrymme för hyreshöjningar om pengarna sedan ska gå kommunala angelägenheter. Det är en dubbelbeskattning av hyresgästerna, säger han.

Vinstuttag är enligt lagen godkänt upp till 50 procent av ett kommunalt bostadsbolags vinst, så länge pengarna går till bostadssociala ändamål. 

Annons

– Egentligen måste det till en lagändring här. Men som vi skrev i brevet, bara för att det är lagligt behöver man ju inte göra det, säger Bengt Karlsson.

Läs ocksåHär mjölkas bostadsbolagen på miljoner: ”Borde användas till renovering”Hans-Erik Pedersen vill att Förbos vinst ska användas till energieffektivisering och andra åtgärder som är vikitga för hyresgästerna, inte föras över till kommunen för att täcka andra utgifter.

Läs också Fick andra chans att bo kvar – ska ha hotat att ”slakta” värdens personal Efter utbetalningar på nära en halv miljard kronor - nu stoppas vinstuttagen Hyrde ut till inneboende minst 100 gånger via Airbnb – 69-årig ”superhost” tvingas flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.