HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kommunfullmäktige i Lund godkände vinstuttag

Lund De borgerliga partiernas förslag på ett vinstuttag på 10 miljoner kronor från LKF fick stöd av majoriteten i Lunds kommunfullmäktige.

Förslaget att plocka ut 10 miljoner kronor från det kommunala bostadsbolagets kassa gick igenom efter en lång debatt i Lunds kommunfullmäktige under torsdagen. Pengarna ska gå till den kommunala välfärden och var en del av finansieringen i både Folkpartiets de övriga borgerliga partiers budget.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ motsatte sig förslaget som man ansåg vara en extra skatt på just LKF:s hyresgäster och varnade för att en försvagning av det kommunala bostadsbolaget kan hämma bostadsbyggandet. Men eftersom  förslaget fick stöd av samtliga borgerliga partier och dessutom FNL och SD gick det igenom. 

Läs ocksåEfter utbetalningar på nära en halv miljard kronor - nu stoppas vinstuttagenKatrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö, samt pengar.

Beslutet är ett bakslag för Hyresgästföreningen som kraftigt protesterat mot förslaget. Inför fullmäktigemötet hade Hyresgästföreningen uppvaktat samtliga ledamöter i fullmäktige med brev där föreningen redogör för hur man ser på vinstuttag. 

– Det är klart vi är besvikna. Vi hade hoppats att åtminstone någon politiker skulle tagit till sig vad vi skrev i brevet men så verkar inte vara fallet, kommenterar Bengt Karlsson, ordförande för Hyresgästföreningen i Lund, beslutet i kommunfullmäktige. 

Han befarar att vinstuttaget på 10 miljoner kronor kommer att försvåra hyresförhandlingarna med LKF.

Läs ocksåHyrde ut till inneboende minst 100 gånger via Airbnb – 69-årig ”superhost” tvingas flytta

– Det är svårt att se att det finns något utrymme för hyreshöjningar om pengarna sedan ska gå kommunala angelägenheter. Det är en dubbelbeskattning av hyresgästerna, säger han.

Vinstuttag är enligt lagen godkänt upp till 50 procent av ett kommunalt bostadsbolags vinst, så länge pengarna går till bostadssociala ändamål. 

– Egentligen måste det till en lagändring här. Men som vi skrev i brevet, bara för att det är lagligt behöver man ju inte göra det, säger Bengt Karlsson.

Läs ocksåBengt och Eva anklagas för att ha hyrt ut svart till sonen - nu vräks det äldre paret
Läs också Grannarna vill stoppa värdens planer: "Kommer att bli rena kyrkogården" Ny folkbokföring i föreningslokal kan vara brottslig

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.