HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Kompiskontrakt en lösning på bostadsbristen

Jönköping Bostadsbristen för unga i universitetsstäder är ett stort problem. Nu föreslår Socialdemokraterna i Jönköping en ny åtgärd för att underlätta ungas inträde på bostadsmarknaden: Inför kompiskontrakt.

 

Niklas Sigvardsson (s) tror på kompiskontrakt.

Studenter, ungdomar med tillfälliga anställningar och unga i början av karriären har svårt att komma in på bostadsmarknaden. I en motion föreslår nu bland andra Niklas Sigvardsson, vice ordförande i SSU och ledamot i stadsbyggnadsnämnden, en ny lösning på problemet: kompiskontrakt. Kompiskontrakt innebär att flera personer kan hyra lägenhet och stå på kontraktet tillsammans. Det är ett säkert sätt att kunna dela på boendekostnaden och samtidigt få ett långsiktigt boende.

– Många ungdomar har låg inkomst med studiemedel och tillfälliga anställningar och därför svårt att få en bostad. Det skulle förändras med flera inkomster under samma tak, säger Niklas Sigvardsson.

Idag tvingas många unga flytta runt mellan olika andrahanslägenheter. Ett kompiskontrakt skulle innebära ett stabilare boende för unga.

Annons

– Kompiskontrakt skulle ge fler unga möjligheten till ett tryggt boende samtidigt som kommunens bostadsbestånd används mer effektivt och flexibelt, säger Niklas Sigvardsson.

Läs ocksåGert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr"Gert Vennersten har svårt att göra sig av med saker, till och med tomma brödpåsar. "Men nu har det gått över styr. Jag skulle verkligen behöva hjälp att reda upp det här", säger han.

Kompiskontrakt har med framgång införts i andra kommuner, exempelvis Botkyra och Stockholm. Där har kontrakten en tidsbegränsning på fyra år och en åldersbegränsning upp till 25 år. Dessutom måste de sökande stå i den kommunala bostadskö. Men Socialdemokraterna i Jönköping har valt att formulera en öppen motion.

– Vi behöver hitta en modell som passar Jönköpings förutsättningar. Därför vill vi att villkoren kring kontrakten görs upp i överenskommelse med de kommunala bostadsbolagen, säger Niklas Sigvardsson till Hem och Hyra.

Annons

Motionen har varit uppe till beslut. Nu väntas en modell tas fram i samråd med bostadsbolagen.

Läs ocksåSå stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt
Läs också Höghusen på Sjöryd i Hjo dröjer: "Inte ekonomiskt försvarbart" Juristen om bulvankontrakt - så gör du för att undvika fällorna Evas hyresvärd skrev dotterns namn på kontraktet: "Det går inte att bo där"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.