Annons

Kompiskontrakt en lösning på bostadsbristen

Jönköping Bostadsbristen för unga i universitetsstäder är ett stort problem. Nu föreslår Socialdemokraterna i Jönköping en ny åtgärd för att underlätta ungas inträde på bostadsmarknaden: Inför kompiskontrakt.

 

Niklas Sigvardsson (s) tror på kompiskontrakt.

Studenter, ungdomar med tillfälliga anställningar och unga i början av karriären har svårt att komma in på bostadsmarknaden. I en motion föreslår nu bland andra Niklas Sigvardsson, vice ordförande i SSU och ledamot i stadsbyggnadsnämnden, en ny lösning på problemet: kompiskontrakt. Kompiskontrakt innebär att flera personer kan hyra lägenhet och stå på kontraktet tillsammans. Det är ett säkert sätt att kunna dela på boendekostnaden och samtidigt få ett långsiktigt boende.

– Många ungdomar har låg inkomst med studiemedel och tillfälliga anställningar och därför svårt att få en bostad. Det skulle förändras med flera inkomster under samma tak, säger Niklas Sigvardsson.

Idag tvingas många unga flytta runt mellan olika andrahanslägenheter. Ett kompiskontrakt skulle innebära ett stabilare boende för unga.

Annons

– Kompiskontrakt skulle ge fler unga möjligheten till ett tryggt boende samtidigt som kommunens bostadsbestånd används mer effektivt och flexibelt, säger Niklas Sigvardsson.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Kompiskontrakt har med framgång införts i andra kommuner, exempelvis Botkyra och Stockholm. Där har kontrakten en tidsbegränsning på fyra år och en åldersbegränsning upp till 25 år. Dessutom måste de sökande stå i den kommunala bostadskö. Men Socialdemokraterna i Jönköping har valt att formulera en öppen motion.

– Vi behöver hitta en modell som passar Jönköpings förutsättningar. Därför vill vi att villkoren kring kontrakten görs upp i överenskommelse med de kommunala bostadsbolagen, säger Niklas Sigvardsson till Hem och Hyra.

Annons

Motionen har varit uppe till beslut. Nu väntas en modell tas fram i samråd med bostadsbolagen.

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”
Läs också Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.