Annons

Köplatsen kvar i Väsbyhem även efter ombildning

Upplands Väsby Du får behålla din plats i vår kö. Det ovanliga beskedet ger det kommunägda bolaget Väsbyhem, Upplands Väsby, till de hyresgäster som inom kort får nya ägare.– De kan inte själva rå för att de får en ny hyresvärd, förklarar Jan Hedberg, marknadschef på Väsbyhem.

Normalt sett förlorar den som stått i ett bostadsbolags interna kö sin plats om fastigheten ombildas till bostadsrätt, även om personen förblir hyresgäst.

Sådan är reglerna exempelvis i de tre stora kommunala bolagen i Stockholms stad.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

– Ja, då är det inte längre vår hyresgäst, utan den får då en annan värd, säger Stockholmshems informationschef Olle Torefeldt.

Stockholmshem resonerar likadant även vid försäljningar till privata fastighetsbolag.

Men Svenska Bostäder lät hyresgästerna i Centrumhuset i Skärholmen stå kvar i sin interna kö när fastigheten såldes. Hur bolaget gör vid framtida försäljningar återstår att se.
Väsbyhem med 7 100 lägenheter väljer en annan linje. Både hyresgästerna i de 734 lägenheter i området Smedby 1, som sålts till Stena Fastigheter, och de som vill förbli hyresgäster när bostadsrättsföreningen tar över ombildade Vallvägen 1 A-C kring årsskiftet får rätt att stå kvar i Väsbyhems interna bostadskö.

Annons
Läs ocksåEfter ombildningsbluffen: Toppmäklare blir utan legitimation

Ann-Louise Emilsdotter, som är Hyresgästföreningens ordförande i Upplands Väsby, välkomnar beslutet.

– Det är rimligt att de hyresgäster som inte vill köpa in sig i bostadsrättsföreningen får behålla sin kötid i Väsbyhem. Vi vet att det kan bli otrivsamt att få sina grannar som hyresvärd och därför kan de vilja byta bostad.

Hon pekar dessutom på att fler ombildningar är på gång.

Läs ocksåEfter gigantisk ombildningshärva – toppmäklare tar stridMäklare inblandad i ombildningsfiffel

– Nu handlar det om sju områden där det finns intresse, säger Emilsdotter.

Annons

Jan Hedberg säger att bolaget kommer att gå ut med brev till de berörda hyresgästerna, troligen i mitten av januari.

– Sedan får de någon eller några månader på sig att anmäla om de vill stå kvar i vår kö. Den som väljer att stå kvar hos oss har naturligtvis ett betydligt större urval av lägenheter att välja på, säger han.

De som köper in sig i en bostadsrättsförening mister däremot sin köplats hos Väsbyhem.

Läs också Definitivt stopp för ombildningar i Göteborg Borgerlig allians vill ombilda kommunala hyresrätter i Nynäshamn Ombildningskritikern Anders köpte sin hyresrätt: "Helst hade jag fortsatt att hyra"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.