Annons

Kopparstaden vill sälja igen

Falun Kommunala Kopparstaden vill sälja 850 lägenheter. Även denna gång ska pengarna gå till nybyggnationer. Hyresgästföreningen är oroliga över försäljningstrenden.
Kopparstaden vill sälja 850 lägenheter för att finansiera renoveringar och nybyggnationer. Vilka fastigheter som ska säljas är ännu inte beslutat. Foto: LENA MATTSSON

Det var under en informationspunkt på senaste kommunfullmäktigemötet i Falun som Kopparstadens vd Pernilla Wigren meddelade att det är dags för nya försäljningar, uppemot 850 lägenheter gäller det denna gång.

Var lägenheterna som ska säljas ligger är i dag inte känt. Pengarna från försäljning, uppskattningsvis mellan 400 och 500 miljoner kronor,  ska gå till nybyggnationer.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det är för att klara nyproduktionen som vi säljer. Däremot är det så att om vi inte samtidigt hade haft stora underhållsbehov så hade vi klarat mer nyproduktion utan att sälja, skriver Kopparstadens vd Pernilla Wigren i ett mail till Hem & Hyra.

Till Dala-Demokraten sa du tidigare i veckan att om du ägde bolaget skulle du inte sälja men inte heller bygga, kan du utveckla det?
– Det är vårt allmännyttiga uppdrag som gör att vi bygger i den takt vi gör. Strikt affärsmässigt hade det varit bättre att behålla det gamla och bygga i en mycket blygsammare takt, svarar Pernilla Wigren.

Annons

För tre år sedan sålde Kopparstaden 434 lägenheter på Knoppen och Herrhagsvägen. (Läs mer här.) Då liksom nu är Hyresgästföreningen mycket kritisk till att allmännyttiga bostadsföretag säljer sina lägenheter:

Läs ocksåÖrebro: Hyresgästföreningen flyttar in till stan – "Ivriga"Bilden visar i huvudsak en del av en beige fasad. En röd pil visar på ingången till Hyresgästföreningens framtida lokaler.

– Jag är oroad över den trend som vi kan se i många allmännyttiga företag i landet, utförsäljningarna ökar, just med motivet att man vill bygga nytt och rusta upp det äldre beståndet. Både ägaren, alltså kommunen, och bolagen måste vända på varenda sten innan man tar till utförsäljningslösningar av bostäder som finansieringssätt.  Allmännyttan är kommunens verktyg för bostadsförsörjningen och den ägs av kommuninvånarna. På så sätt finns ett inflytande som inte finns när en privat aktör tar över, säger Annakari Berglund, kommunikationschef på Hyresgästföreningen i Borlänge.

Hon påpekar också att det inte bara handlar om pengar när kommunägda bostadsföretag säljer delar av sitt fastighetsbestånd:

– Det handlar faktiskt om människors hem. När allmännyttan säljer ut skapar det naturligtvis oro hos hyresgästerna. Tyvärr finns det alltför många exempel på att nya ägare inte varit de seriösa förvaltare som man kanske trodde, det senaste exemplet är Nya Byn i Krylbo.

Annons
Läs ocksåAlingsåshem backar från försäljningsplaner: "Inte en god affär", säger vd:nMikael Dolietis vd för Alingsåshem.

När en fastighetsägare vill sälja finns det inget hyresgästerna kan göra åt det. Hem & Hyra skrev om problematiken 2013. Länk här. Länk till den senaste artikeln om Nya Byn här.

Fakta: Kopparstadens försäljningar

2013 sålde Kopparstaden 434 lägenheter.

Lägenheterna låg på Knoppen, Tallbacksvägen och Polhemsvägen, och i Herrhagen.

2016 vill Kopparstaden sälja ytterligare 850 lägenheter.

Läs också Hans saker slängdes i förtid - stämmer kommunen på 94 000 kronor Lovade betala för kattkisset - ångrade sig och gick till polisen: "Aldrig skrivit på det aktuella avtalet" Ombildningskritikern Anders köpte sin hyresrätt: "Helst hade jag fortsatt att hyra"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.