HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Korttidskontrakt oroar i Strängnäs

Södermanland Hyresgästerna klagar på fastighetsägaren Brogripen i Strängnäs. Nya hyresgäster i flera av fastigheterna får bara korttidskontrakt. Men fastighetsförvaltaren ger lugnande besked.

Brogripen förvaltar 188 lägenheter i Strängnäs men har även fastigheter på flera andra håll i Mellan- och sydsverige. Nu går det rykten och oron sprider sig bland deras hyresgäster i Strängnäs. Orsaken är att nya hyresgäster bara får visstidskontrakt som gäller i ett antal månader.

Enligt det besked hyresgästerna fått från fastighetsägaren behövs lägenheterna som evakueringsbostäder. Hyresgäster som bor i andra lägenheter som företaget äger ska kunna flytta in där med kort varsel när deras egna bostäder renoveras. Stambyten ska vara orsak till renoveringarna.

Läs ocksåDe boendes seger blev kortvarig – nu tvingas de acceptera nya kökLinda Petersson bor med fyraårige sonen Oliver i en trea på Ernst Kristenssons gata i Lunden. Hon är tveksam till om de kommer att bo kvar efter den kostsamma stamrenoveringen. ”Jag hamnar inte på bar backe, men jag får lägga betydligt mer på att hyra i stället för att leva och hitta på saker med min son.”

Det här har lett till oro och ryktesspridning. En hyresgäst som Hem&Hyra har pratat med säger att även de fick korttidskontrakt, fast för flera år sedan. Men efter att ha tagit juridisk hjälp blev kontraktet ändrat till ett som gäller tillsvidare. Det är fem år sedan nu.

– Fortfarande får de nya som flyttar in här bara korttidskontrakt – det är konstigt tycker jag. Bostadsbristen är stor och många av dem som bor i lägenheterna på kort tid är barnfamiljer, säger hyresgästen till Hem & Hyra.

Henrik Hermansson är förvaltningschef på Brogripen Öst och han kan lugna de som har funderingar kring detta.

Läs ocksåKarl, 84, tog matchen mot kommunen - nu får alla grannar på trygghetsboendet sänkt hyraKarl Olsson Tiljander är glad över att ha fått rätt i hyresnämnden. "Jag har slitit med detta i ett år", säger han.

– Vi ska göra stambyten i en stor fastighet i centrala Strängnäs med 80 lägenheter. Om vi ska kunna erbjuda lägenheter att bo i så tar det lång tid för oss att få loss dem. Det är inte så många omflyttningar i Strängnäs och därför tar det flera år.

Han säger att de har ungefär 20 evakueringslägenheter i nuläget och skulle behöva lika många till. Alternativet är att ställa upp baracker till de boende och det är inget de vill göra.

När startar stambytena?
– Vi är ganska nära nu men vi vill inte gå ut med när förrän hyresgästerna har fått all information.  Inom några månader ska vi i alla fall ha en visningslägenhet klar, säger Henrik Hermansson.

Läs ocksåVästlänken en mardröm för Hilda och Björn: ”Nästan omöjligt att bo här”Hilda Petursdottir och och grannen Björn Tillrooth har bott intill Västlänkenbygget i fyra år. Båda har testat ersättningsboende, men tycker att det funkar dåligt. "Jag är spyfärdig på detta", säger Hilda.
Läs också Dagisplatsen var ett svepskäl – hyresvärden synade bluffen Så riskerar hyresgäster hamna på gatan med kommunernas tuffa tidsgräns

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.