HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Korttidskontrakt oroar i Strängnäs

Södermanland Hyresgästerna klagar på fastighetsägaren Brogripen i Strängnäs. Nya hyresgäster i flera av fastigheterna får bara korttidskontrakt. Men fastighetsförvaltaren ger lugnande besked.

Brogripen förvaltar 188 lägenheter i Strängnäs men har även fastigheter på flera andra håll i Mellan- och sydsverige. Nu går det rykten och oron sprider sig bland deras hyresgäster i Strängnäs. Orsaken är att nya hyresgäster bara får visstidskontrakt som gäller i ett antal månader.

Enligt det besked hyresgästerna fått från fastighetsägaren behövs lägenheterna som evakueringsbostäder. Hyresgäster som bor i andra lägenheter som företaget äger ska kunna flytta in där med kort varsel när deras egna bostäder renoveras. Stambyten ska vara orsak till renoveringarna.

Läs ocksåEvas hyresvärd skrev dotterns namn på kontraktet: "Det går inte att bo där"Eva Bergqvist upplevde en mardrömsliknande tid som hyresgäst med andrahandskontrakt.

Det här har lett till oro och ryktesspridning. En hyresgäst som Hem&Hyra har pratat med säger att även de fick korttidskontrakt, fast för flera år sedan. Men efter att ha tagit juridisk hjälp blev kontraktet ändrat till ett som gäller tillsvidare. Det är fem år sedan nu.

– Fortfarande får de nya som flyttar in här bara korttidskontrakt – det är konstigt tycker jag. Bostadsbristen är stor och många av dem som bor i lägenheterna på kort tid är barnfamiljer, säger hyresgästen till Hem & Hyra.

Annons

Henrik Hermansson är förvaltningschef på Brogripen Öst och han kan lugna de som har funderingar kring detta.

Läs ocksåUppsagd hyresgäst hade knarkfabrik i lägenhetenEn dunk med rosa vätska och en spann med rosa material samt en fot med skoskydd.

– Vi ska göra stambyten i en stor fastighet i centrala Strängnäs med 80 lägenheter. Om vi ska kunna erbjuda lägenheter att bo i så tar det lång tid för oss att få loss dem. Det är inte så många omflyttningar i Strängnäs och därför tar det flera år.

Han säger att de har ungefär 20 evakueringslägenheter i nuläget och skulle behöva lika många till. Alternativet är att ställa upp baracker till de boende och det är inget de vill göra.

Annons

När startar stambytena?
– Vi är ganska nära nu men vi vill inte gå ut med när förrän hyresgästerna har fått all information.  Inom några månader ska vi i alla fall ha en visningslägenhet klar, säger Henrik Hermansson.

Läs ocksåUnika beslutet: Elektriska handdukstorkar klassas som lyx – värden tvingas backaJan och Siv Christianson anser att flera av de funktioner som Stena Fastigheter vill installera både är otidsenliga och fördyrande för hyresgästerna. ”Om 270 lägenheter bränner på med en handdukstork så är det ju rätt mycket energi som går åt. Och så har du värmegolv och tvättmaskiner”, säger Jan.
Läs också Föräldrar vräks efter tonårssonens terror i trapphuset Hyreschocken kom av sig - bolaget sänkte efter klagomål: "Lyssnade på våra hyresgäster"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.