HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kraftig ökning av presumtionshyror

Nyheter Tre av fyra hyror i nybyggda hus är så kallad presumtionshyra. Det visar en undersökning från Hyresgästföreningen.
Foto: Jenny Knutsson
Presumtionshyra är vanligast i nybyggda hus. Det visar en undersökning från Hyresgästföreningen. Där framgår det också att sedan starten för drygt 10 år sedan har presumtionshyrornas nivå ökat med 42 procent.

Det är dyrt att bygga och det är dyrt att bo i nyproducerade hyresrätter. För drygt tio år sedan infördes möjligheten att sätta så kallade presumtionshyror. Det innebär att den framförhandlade hyran mellan Hyresgästföreningen och värden undantas vanliga bruksvärdessystemet i 15 år och inte kan jämföras med likvärdiga bostäder. 

Syftet med presumtionshyrorna var att förbättra förutsättningarna att bygga nya hyresrätter.

Läs ocksåHyresvärd anklagas för att skälla och spionera på hyresgästerLena Jansson Nordin. förhandlare på Hyresgästföreningen, sitter vid skrivbordet på sitt kontor.

En undersökning som Hyresgästföreningen tagit fram visar att presumtionshyror numera snarare är regel än undantag – även fast tanken var att det skulle vara tvärtom. Hyresgästföreningens förhandlingschef Erik Elmgren är inte nöjd med utvecklingen.

– Vi skulle hellre se en större andel bruksvärdeshyror. Hyresgästföreningen efterlyser bättre skattemässiga villkor för hyresrätten, men även med dagens förutsättningar går det att få ner byggkostnaderna. Det visar exempelvis Sabos kombohus. Och är man en långsiktig aktör kan man bygga med betydligt lägre avkastning än vad som görs i dag, säger Erik Elmgren.

I undersökningen ingår drygt 31 000 lägenheter byggda mellan 2007 och 2015. Under tidsperioden mellan 2007 och 2013 fick en tredjedel av de nybyggda lägenheterna presumtionshyror. Mellan 2013 och 2015 var det drygt tre fjärdedelar. År 2013 är uppdelat så att byggprojekten inte ska finnas med två gånger i statistiken.

Läs ocksåDystra kartläggningen: Inga stöd till hyresgäster att vänta – politikerna håller i pengarna

Om värden och Hyresgästföreningen inte kommer överens om varken presumtionshyra eller bruksvärdeshyra kan värden välja att sätta hyran själv. Missnöjda hyresgäster kan då vända sig till hyresnämnden och begära en prövning som kan leda till att hyran sänks. De prövningar som gjorts hittills visar emellertid att det är svårt att få en sänkning av hyran genom att den fastställs av hyresnämnden och hovrätten.

Andelen hyror som bestämts av fastighetsägaren själv har minskat från tolv procent åren 2007 till 2013 till sex procent 2013 till 2015. Hyresgästföreningen flaggar dock för att det finns ett mörkertal, eftersom fastighetsägare bygger hus utan att Hyresgästföreningen får vetskap om det, samt att den regionala rapporteringen inom föreningen kan ha brister. En förklaring till minskningen av frisatta hyror kan vara att skillnaderna i nivå mellan presumtionshyror och hyror som värden bestämmer själv minskat drastiskt. Sedan starten för drygt 10 år sedan har presumtionshyrornas nivå ökat med 42 procent.

Accepterar ni högre presumtionshyror eftersom prövningar i hyresnämnd och hovrätt lett till att höga frisatta hyror inte sänkts utan fastställts?

Läs ocksåSunniva flydde fuktskadat hus – nu vill hyresvärden ha 46 000 kronor

– Nej, vi gör en bedömning utifrån den kalkyl som presenteras. Höjningarna av hyrorna handlar om att byggpriserna, avkastningskraven, markpriserna och driftkostnaderna stigit. Och att man på många orter sett att det gått att ta ut högre hyror på grund av bostadsbristen, säger Erik Elmgren.

Tidigare har det varit oklart vad som skulle hända med presumtionshyrorna efter att de löper ut efter 15 år. Enligt det förslag som förhandlaren Claes Stråth presenterade i våras och som Hyresgästföreningen och Sabo står bakom ska inga presumtionshyror kunna sänkas.

Hyressättning i nyproduktion 2007-2013, 2013-2015  
  Andel i procent
  2007-2013 2013-2015
Förhandlade bruksvärdeshyror 50 16
Presumtionshyror 33 76
Hyror bestämda av fastighetsägare 12 6*
Pågående förhandling 5 2
Totalt 100 100

* Sannolikt mörkertal

Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Emil fick sänkt hyra för lägenheten – men betalar över 2000 kronor för parkeringen Ny rapport: Bostadsbristen gör att kvinnor inte har råd att skilja sig

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.