HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Krass ekonomi och stora gester

Dalarna Det är bostadsbristen och de höga markpriserna som gör att städerna nu byggs ut på höjden. – Det är krass ekonomi som styr, säger KTH-professorn Mats Wilhemsson.

Både små kommuner som Säter och de större som Borlänge planerar att bygga nya höga hus, se faktarutan längst ned.

– Att bygga högt är ett enkelt sätt för den som vill sticka upp och ut och göra ett statement, konstaterar Helena Myhrman Tallius, Gävles stadsarkitekt.

Läs ocksåSå stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt

Utan att vara någon generell motståndare till höga hus ser hon farorna med trenden.

– Det kan lätt bli så att man bygger övertydligt med stora gester men glömmer bort vad man rent gestaltningsmässigt vill göra för staden och platsen.

Annons

Helena Myhrman Tallius tror att företagen som bygger oftast är ute efter att sänka priset genom att få in många kvadratmeter bostad på liten markyta.

Läs ocksåSaneringsfirman: Så kan det se ut när vi kommer hem till hoarders

– Det är lätt att glömma att det är lika många människor som ska bo där med allt vad det innebär för trafik, parkeringsplatser, hissar, säkerhet med mera.

Mats Wilhemsson, professor på avdelningen för bygg- och fastighetsekonomi på KTH förstår hur fastighetsbolagen resonerar.

Annons

– Bristen på bostäder och byggbar mark gör att markpriserna blir väldigt höga, viket genererar högre priser på bostäderna. Samtidigt finns det hushåll som i dag är beredda att betala väldigt mycket för att bo. Då vill du exploatera mer på samma yta för att kunna räkna hem det.

Läs ocksåAnders hade för mycket saker hemma – blev vräkt: "Visste inte hur allvarligt det var"

– Från företagens sida handlar det om krass ekonomi. Hur kommunerna tänker är en annan sak. Där handlar det om politisk vilja, vad de vill med staden och vad de är beredda att göra, säger Mats Wilhelmsson.

Fakta: De vill bygga högt

BORLÄNGE
• Åtta våningar. Hagalund, HSB ­Dalarna.

HEDEMORA
• Sju våningar. Kvarteret Hägern, Hedemorabostäder.

SMEDJEBACKEN
• Sju våningar. Malmgatan, ­Bärkehus.

SÄTER
• Åtta våningar. Kvarteret Liljan, ­Säterbostäder.

 

 

Läs också Uppsagd hyresgäst hade knarkfabrik i lägenheten Coliving-förespråkare vill ha utredning – vänder sig till regeringen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.