Annons

Krav på oförändrad hyra för Skövdebostäder

Skövde Med så god ekonomi och så stor vinst behövs inga hyreshöjningar 2015. Det hävdar Hyresgästföreningen och yrkar på oförändrad hyra för Skövdebostäders hyresgäster nästa år.

Säsongen för hyresförhandlingar har börjat i BohusÄlvsborg-Skaraborg. Men till skillnad från de flesta tidigare år startar den i Skövde med att Hyresgästförningen kallar till förhandling. Yrkandet gäller för Skövdebostäder. Ett bolag med stark ekonomi, i årsredovisningen för 2013 skriver vd Dan Sandén att bolaget gjorde sitt bästa resultat någonsin. I kombination med det gynsamma ränte- och kostnadsläget just nu menar Hyresgästföreningen att det mest rimliga vore att det inte blir någon hyreshöjning alls nästa år.

– Det skulle inte på något sätt äventyra bolagets ekonomi. Bolaget är välskött och har goda marginaler, säger Siv Fransson, förhandlare på Hyresgästföreningen.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Under 2013 gjorde bolaget en vinst på cirka 28 miljoner. Året innan var vinsten cirka 19 miljoner. Utöver de siffrorna framhåller Siv Fransson att renoveringarna av bolagets miljonprogramsområden i stort sett är klara.

Annons

Men ska ett bolag straffas för att de sköter sina finanser?
– Nej, inte alls. Varje bolag måste få drivas affärsmässigt med vinst för ögonen. Men nu är vinsten större än den behöver vara.

Det hör till ovanligheten att det är Hyresgästföreningen som kallar till förhandling. Siv Fransson menar att det var ett sätt att tydligt markera ståndpunkt. Men hon poängterar att det på inget sätt ska ses som en krigsförklaring.
– Nej, absolut inte! Vi hoppas på ett gott förhandlingsklimat. För det är det vi ska göra nu, förhandla. Vi har inte haft vårt första möte än. Vi har bara framfört hur vi ser på saken utifrån faktiska förhållanden. Av tradition är det fastighetsägaren kommer med ett yrkande. Men det finns inget som hindrar att vi gör på det här sättet när vi tycker det är motiverat.

Läs ocksåNya storkravet från Sveriges största allmännytta: ”Oskäligt”

Skövdebostäders vd Dan Sandén har inga kommentarer till Hyresgästföreningens utspel i dag.
– Jag vill inte förhandla i media, säger han.

Annons

Förhandlingarna börjar i november. 

Läs också Ombildningskritikern Anders köpte sin hyresrätt: "Helst hade jag fortsatt att hyra" Kommunen vill stoppa fönsterbyte i Skövde - beslutet överklagas Frågan till hyresgästerna i Skövde: Vill ni köpa loss era lägenheter? Sälja eller inte sälja hyresrätter? - det är frågan för Skövdebostäder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.