Annons

Kräver sänkt hyra för sliten minilya

Lund Den lilla ettan i Lund är inte renoverad sedan 80-talet. Men hyran ligger på 5 000 kronor i månaden. Alldeles för mycket, menar hyresgästen.
Foto: Anders Paulsson

Den lilla ettan i Lund saknar kök. När hyresgästen flyttade in fanns det ett äldre pentry som hyresgästen nu själv bytt ut och betalat för. I övrigt är standarden från 80-talet. Det menar hyresgästen som kräver sänkt hyra. 5 000 kronor för 27,5 kvadratmeter är alldeles för mycket, menar hon. Men hyresvärden håller inte med.

Hyresvärden vägrar sänka hyran. Han hänvisar till att hyran är satt i samarbete med sitt ombud Fastighetsägarna. Någon så kallad förhandlingsordning finns inte för fastigheten. Hyresgästföreningen förhandlar med andra ord inte hyrorna.

Annons
ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Nu har den missnöjda hyresgästen vänt sig till hyresnämnden för att få hyran prövad. I sin ansökan berättar hyresgästen om skicket på lägenheten:

  • Det kombinerade sov- och vardagsrummet är på 16 kvadratmeter.
  • Det finns en pentry i hallen som hyresgästen själv bytt ut.
  • Väggarna och golv i duschen utgörs av plastmatta.
  • Parkettgolvet är slitet.

Hyresgästen kräver att hyran sänks till 3 000 kronor i månaden.

Annons
Fakta: Hur sätts min hyra?
  • Det ska vara lika hyror för likvärdiga bostäder. Därför bestäms hyran utifrån det så kallade bruksvärdessystemet. Det innebär att hyran baseras på lägenhetens standard, kvalitet och service.
  • Bland det som bedöms finns storlek, modernitetsgrad, planlösning, läge inom huset, reparationsstandard, tvättstuga, kommunikationer och ljudisolering.
  • Om du misstänker att du betalar för hög hyra i förhållande till lägenhetens bruksvärde kan du vända dig till hyresnämnden för att få hyran prövad. Det kostar inget och det finns blanketter på hyresnämndens hemsida.
  • Om du är medlem i Hyresgästföreningen kan du få mer hjälp där.
Läs också Trots tusenlappar i sänkt hyra: "Vi vill bara härifrån" Välkommen julklapp på Sofiedals trygghetsboende – hyran sänks med upp till 15 procent Emil fick sänkt hyra för lägenheten – men betalar över 2000 kronor för parkeringen Kräver sänkta hyror i ytterligare tre Uppsalakvarter Telge Bostäder blöder miljoner – nu sänks hyran för att få tomma lägenheter uthyrda

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.