Annons

Kräver sänkt hyra för sliten minilya

Lund Den lilla ettan i Lund är inte renoverad sedan 80-talet. Men hyran ligger på 5 000 kronor i månaden. Alldeles för mycket, menar hyresgästen.
Foto: Anders Paulsson

Den lilla ettan i Lund saknar kök. När hyresgästen flyttade in fanns det ett äldre pentry som hyresgästen nu själv bytt ut och betalat för. I övrigt är standarden från 80-talet. Det menar hyresgästen som kräver sänkt hyra. 5 000 kronor för 27,5 kvadratmeter är alldeles för mycket, menar hon. Men hyresvärden håller inte med.

Hyresvärden vägrar sänka hyran. Han hänvisar till att hyran är satt i samarbete med sitt ombud Fastighetsägarna. Någon så kallad förhandlingsordning finns inte för fastigheten. Hyresgästföreningen förhandlar med andra ord inte hyrorna.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Nu har den missnöjda hyresgästen vänt sig till hyresnämnden för att få hyran prövad. I sin ansökan berättar hyresgästen om skicket på lägenheten:

  • Det kombinerade sov- och vardagsrummet är på 16 kvadratmeter.
  • Det finns en pentry i hallen som hyresgästen själv bytt ut.
  • Väggarna och golv i duschen utgörs av plastmatta.
  • Parkettgolvet är slitet.

Hyresgästen kräver att hyran sänks till 3 000 kronor i månaden.

Annons
Fakta: Hur sätts min hyra?
  • Det ska vara lika hyror för likvärdiga bostäder. Därför bestäms hyran utifrån det så kallade bruksvärdessystemet. Det innebär att hyran baseras på lägenhetens standard, kvalitet och service.
  • Bland det som bedöms finns storlek, modernitetsgrad, planlösning, läge inom huset, reparationsstandard, tvättstuga, kommunikationer och ljudisolering.
  • Om du misstänker att du betalar för hög hyra i förhållande till lägenhetens bruksvärde kan du vända dig till hyresnämnden för att få hyran prövad. Det kostar inget och det finns blanketter på hyresnämndens hemsida.
  • Om du är medlem i Hyresgästföreningen kan du få mer hjälp där.
Läs också Kupolens boende slår tillbaka - kräver hyressänkning med 2 procent Trots tusenlappar i sänkt hyra: "Vi vill bara härifrån" Välkommen julklapp på Sofiedals trygghetsboende – hyran sänks med upp till 15 procent Emil fick sänkt hyra för lägenheten – men betalar över 2000 kronor för parkeringen Kräver sänkta hyror i ytterligare tre Uppsalakvarter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.