HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kräver tillbaka 44 000 kronor i överhyra

Malmö Den förhandlade hyran var bara 6 500 kronor. Men hyresgästen som bodde i andra hand betalade 10 200 kronor. Nu vill hon ha tillbaka mellanskillnaden.
Foto: Anders Paulsson/Kristina Wahlgren

I fjorton månader hyrde kvinnan lägenheten i östra Malmö i andra hand. Till förstahandshyresgästen betalade hon varje månad drygt 10 200 kronor medan han endast betalade 6 500 kronor till hyresvärden. Det var fel, menar andrahandshyresgästen som nu kräver tillbaka den inbetalda överhyran. Totalt handlar det om 44 000 kronor, enligt andrahandshyresgästens beräkningar.

Eftersom inte förstahandshyresgästen och kvinnan som bodde i andra hand kunnat komma överens har kvinnan nu vänt sig hyresnämnden med sitt krav på återbetalning av hyran.

Läs ocksåSå måste du göra för att få en bostad i andra hand: "Gäller att sälja in sig själv"
Fakta: Betalat för hög hyra? Gör så här.
  • Hyr du en lägenhet i andra hand och misstänker att du betalar för hög hyra? Kontakta hyresvärden för att få reda på den förhandlade hyran. Är du medlem kan du vända dig till Hyresgästföreningen för att få hjälp.
  • Vill du ha tillbaka överhyra vänder du dig med en ansökan till hyresnämnden. Du kan få tillbaka överhyra för högst ett år. Om du redan har flyttat ut måste ansökan lämnas till hyresnämnden inom tre månader från utflyttningsdatumet.
  • Den som hyr ut sin hyreslägenhet i andra hand har normalt rätt att ta ut samma hyra som han eller hon själv betalar. Om lägenheten hyrs ut möblerad har man rätt att göra ett påslag på hyran motsvarande 5-15 procent.
  • Förstahandshyresgästens hyra bestäms i regel genom förhandlingar mellan hyresvärden och Hyresgästföreningen. Det är alltid den förhandlade hyran som gäller.
  • Det är andra regler om du hyr en bostadsrätt i andra hand. Då är det privatuthyrningslagen som styr i stället för hyreslagen.
Läs också Andrahandsuthyrning en miljardindustri – svenskarna drog in 2,6 miljarder i fjol Svårt för Skatteverket att kolla fusket: "Överhyrorna ser vi inte" Han betalar tusentals kronor för rum i källare – så slår dold marknadshyra mot bostadsletare Inneboende bodde kvar med hyresvärd efter att ha anmält honom: "Dålig stämning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.