Annons

Kräver tvångsförvaltning av misskött fastighet

Malmö Mögelskador, fönster som inte går att öppna och tomma löften från fastighetsägaren. Nu har Hyresgästföreningen fått nog. I en ansökan till hyresnämnden kräver de tvångsförvaltning av fastigheten, men fastighetsägaren är oförstående.

Fastighetsägaren, Dragan Davidovic, finns redan på Hem & Hyras svarta lista och Hem & Hyra har skrivit en lång rad artiklar om den misskötta fastigheten. Problemen med de två husen på tomten på Rosenlundsgatan har pågått till och från i många år. Redan år 2012 begärde Hyresgästföreningen en tvångsförvaltning av hela fastigheten på grund av brister som mögelförekomst, fukt, ohyra, bristfällig uppvärmning och dragiga fönster. Då förlorade man i hyresnämnden som ville ge fastighetsägaren en sista chans. Men även om nämnden avslog ansökan lade de till en skrivelse om att ”om utvecklingen i framtiden visar sig bli annorlunda återstår för Hyresgästföreningen att på nytt ansöka om särskild förvaltning. En sådan ansökan torde på goda grunder då kunna bifallas.”

När Hem & Hyra besökte några av hyresgästerna i huset förra året hade ett fönster på andra våningen precis lossnat och trillat ner på gatan. Hyresgästerna vittnade om bristande underhåll och dålig boendemiljö. Familjen hade dessutom ovanligt höga uppvärmningskostnader och nu har det visat sig att alla fyra lägenheter haft ett gemensamt abonnemang på fjärrvärme som familjen ensam har fått stå för sedan de flyttade in hösten 2015. I januari i år var fjärrvärmekostnaden till exempel 4 520 kronor.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det är naturligtvis helt oacceptabelt. Familjen måste få tillbaka det som de har betalat för mycket och kostnaden måste givetvis fördelas på alla i fastigheten, säger Andreas Persson, jurist på Hyresgästföreningen.

Hyresgästföreningen har nyligen drivit ärende om åtgärdsföreläggande för att tvinga hyresvärden att åtgärda bristerna, men utan framgång. Hyresvärden Dragan Davidovic har gång på gång utlovat bättring utan resultat, menar Hyresgästföreningen.

– Det får vara nog nu. Det har varit för mycket problem i fastigheten under för lång tid. Det tar aldrig slut och det dyker dessutom upp nya saker, säger Andreas Persson, om beslutet att ansöka om tvångsförvaltning.

Läs ocksåRiskerar vite på 200 000 kronor efter vanskötsel

Enligt Hyresgästföreningens ansökan om tvångsförvaltning klarar hyresvärden inte av sin uppgift att förvalta ”prövningsfastigheten på ett för de boende godtagbart sätt”.

Hyresgästföreningen driver också ärende i hyresnämnden om nedsättning av hyra sedan det visat sig att en familj betalar 15 000 kronor i månaden i kallhyra för en nedgången sexrummare. Hyresgästföreningens bedömning är hyran snarare borde vara 9 000 kronor.

Annons

– Ser man till Malmömodellen ligger hyran väldigt högt i dag. Det har egentligen inte med bristerna i sig att göra utan handlar mer om lägenheten i stort, sade Sara Wallmark, förhandlare på Hyresgästföreningen, till Hem & Hyra.

Läs ocksåFönstret lossnade och föll ner på gatan

Även miljöförvaltningen är sedan länge inkopplade och har beslutat om vite på sammanlagt 200 000 kronor om inte en lång rad brister, de flesta fuktrelaterade, åtgärdas. Hyresvärden har åtta veckor annars väntar böter. Varje missad åtgärd kommer att kosta hyresvärden 25 000 kronor. Det som ska åtgärds i lägenheten enligt miljöförvaltningens beslut är bland annat flera fuktskador i sovrum, hall och badrum. Dessutom kräver miljöförvaltningen att hyresvärden installerar en värmekälla i ett av sovrummen och att han installerar ett tilluftsintag i ett sovrum. Dessutom behöver golvbrunnen i badrummet åtgärdas så att duschvattnet kan rinna ner. Utöver det måste hyresvärden åtgärda de lösa elsladdar som finns i ett duschrum.

När Hem & Hyra pratar med fastighetsägaren Dragan Davidovic är han oförstående till kritiken och till beslutet att ansöka om tvångsförvaltning.

– Jag är verkligen förvånad. Jag har hållit på och fixa och dona i lägenheterna och det enda allvarliga som återstår är ett läckande takfönster som jag har försökt laga flera gånger. Jag väntar bara på bättre väder så ska jag byta fönstret, säger Dragan Davidovic.

Relationen till Hyresgästföreningen beskriver han som god.

– Vi har en bra dialog och jag pratade med dem senaste för en vecka sedan. De har haft olika påpekanden och jag har åtgärdat dem efterhand, säger Dragan Davidovic.

En familj har stått för värmen för fyra lägenheter. Hur kommer det sig?

Annons

– Det har jag pratat med Hyresgästföreningen om och vi ska lösa det. Jag frågade familjen om de ville stå för fjärrvärmen och de sa ja men vi ska reda ut det nu.

Sa de att ville de stå för värmen i fyra lägenheter?

– Nej, men själva huset de bor i är 120-130 kvadratmeter och de andra lägenheterna är 80-90 kvadratmeter…Och jag erbjöd mig att jag skulle stå för abonnemanget i stället.

Hyresgästföreningen tycker att hyran på 15 000 kronor för den stora lägenheten är alldeles för hög.

– Jag och hyresgästerna har kommit överens om hyran och de har skrivit på ett kontrakt. Har man kommit överens så har man, säger Dragan Davidovic.

Fakta: Så sätts hyrorna

Det är lägenhetens så kallade ”bruksvärde” som avgör storleken på hyran. Bruksvärdet är det praktiska värde som lägenheten har ur hyresgästens synvinkel. I Malmö använder sig Hyresgästföreningen av Malmömodellen, en hyressättningsmodell som Hyresgästföreningen tagit fram i samarbete med det kommunala bostadsbolaget. När hyresnämnden prövar hyran tar man bland annat hänsyn till planlösning, storlek, modernitetsgrad, läge inom huset, reparationsstandard och ljudisolering. Även god fastighetsservice och eftersatt underhåll kan påverka hyran.

 

 

 

Läs också Kritiserad hyresvärd utlovar snabb upprustning Efter långdragen konflikt - värden måste åtgärda brister Fortsatt misskötsel på Seved - fall för hyresnämnden Ingen tvångsförvaltning på Rosenlundsgatan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.