HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Fortsatt misskötsel på Seved – fall för hyresnämnden

Malmö För fyra år sedan krävde Hyresgästföreningen att huset skulle tvångsförvaltas. Nu har problemen i en fastighet på Seved i Malmö återkommit och hyresvärden riskerar dryga böter.

Både miljöförvaltningen och Hyresgästföreningen har tagit nya tag i den sedan tidigare misskötta fastigheten på Rosenlundsgatan på Seved i Malmö. För fyra år sedan krävde Hyresgästföreningen att huset skulle tvångsförvaltas, samtidigt som hyresvärden riskerade vite på närmare en miljon kronor efter beslut av miljönämnden. Eftersom hyresvärden då påbörjade underhåll av huset gav hyresnämnden honom en chans till. Men nu, fyra år senare, är det dags igen. Miljöförvaltningen har återigen beslutat om vite eller böter på sammanlagt 225 000 kronor samtidigt som Hyresgästföreningen vänt sig till hyresnämnden med krav på åtgärdsföreläggande. På så vis vill man tvinga hyresvärden att ta itu med alla problem i huset. Idag är listan över brister lång: synliga mögelskador, råttor, oro för vägglöss, tvättstuga som är ur funktion, nedskräpning av gården, problem för hyresgästerna att få kontakt med hyresvärden.

Hyresgästföreningen har medlemmar i två av husets fyra lägenheter. I en lägenhet bor en familj som betalar 20 000 kronor för sin lägenhet.
– Även om lägenheten är stor undersöker vi om hyran är rimlig. Standarden är ju inte den bästa, säger Andreas Persson, jurist på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåNu går Hyresgästföreningens klassiska logga i pension - men på Ulfs arm jobbar den vidareUlf Nilsson har Hyresgästföreningens symbol intatuerad på underarmen.

Enligt honom är det största problemet idag att det är omöjligt för hyresgästerna att nå hyresvärden.
– Jag kan inte heller få tag på honom. Och det märks på fastigheten att ägaren inte är engagerad. I den stora lägenheten är det kraftiga mögelangrepp och på tomten är det allmän nedskräpning, säger Andreas Persson.  

Caroline Tandefelt, miljöinspektör på miljöförvaltningen, bekräftar bilden och hon tror inte att lösningen är fastighetsägaren.
– Nej, det är det uppenbarligen inte. Eftersom problemen återkommer är han inte en del av lösningen, säger Caroline Tandefelt.

Hon beskriver huset som en ”akut olägenhet”.
– Det är verkligen ingen bra boendemiljö. Inne i ett vardagsrum är väggarna blöta av fukt. Därför är det viktigt att det hanteras skyndsamt. Samtidigt är det svårt för oss att agera ytterligare när vi inte lyckas delge ägaren, säger Caroline Tandefelt.

Läs ocksåKvinna anklagar grannar för att störa henne – blir själv anklagad för hotbrev

Miljöförvaltningen har beslutat om ett tudelat vite. Dels ett på 25 000 kronor som hyresvärden tvingas betala om han inte städar gården och genomför sanering mot skadedjur inom tre veckor från delgivningen, dels ett på 200 000 kronor som är kopplat till mögel- och fuktskadorna. Det sistnämnda har hyresvärden tre månader på sig att lösa.

Hem & Hyra har försökt nå fastighetsägaren.  

Läs mer:

Läs ocksåBara ett av 19 fel på räddningstjänstens lista har åtgärdats

Ingen tvångsförvaltning på Rosenlundsgatan

Nytt krav på tvångsförvaltning på Seved

Läs också Hyresgäster är utan värme och varmvatten: ”Det är en mycket komplicerad situation” Pandemin hindrar svåra hyresnämndsfall - Izabelle fick leva flera år i skadad lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.