Annons

Efter långdragen konflikt – värden måste åtgärda brister

Malmö Problemen har under flera år varit återkommande för de boende i huset på Sofielund. Nu har hyresnämnden satt ner foten i ett nytt beslut.
Hyreshuset på Rosenlundsgatan i Malmö.
Foto: Anders Paulsson
Flera familjer bor i fastigheten på Sofielund.

I somras lovade hyresvärden att fixa en rad brister i huset på Rosenlundsgatan. Rätten har nu konstaterat att allt inte har åtgärdats, trots att det har gått lång tid.

Hem & Hyra besökte hyresgästerna under sommaren och tog del av berättelser om bristande underhåll och en dålig boendemiljö. Hyresgästföreningen har varit inkopplad sedan länge. Precis innan besöket hade ett av fönstren på andra våningen lossnat och trillat ner på gatan.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

“Det här huset är ett stort problem”, konstaterade en av hyresgästerna.

Annons

I ett beslut om åtgärdsföreläggande från strax före nyår listas en rad med brister som kvarstår. Det rör sig bland annat om vatten- och mögelskador samt fönster som inte går att öppna. Värden har medgivit att det finns brister, så tolkar nämnden hyresvärdens tidigare inställning under förhandlingarna.

Vissa av fönstren gick inte att öppna när de nuvarande hyresgästerna flyttade in. Men det spelar ingen roll, enligt beslutet. Eftersom det finns vred och saknas andra möjligheter till vädring borde det gå att öppna.

Läs ocksåFönstret lossnade och föll ner på gatan

Hyresvärden Dragan Davidovic har fram till den 20 januari på sig att åtgärda bristerna. Om så inte sker kan det bli aktuellt med en begäran om vite eller tvångsförvaltning. Beslutet är inte överklagat. Hem & Hyra  har sökt honom, på ett tiotal telefonnummer, men han har inte gått att nå för en kommentar.

Annons

Det finns ytterligare mål i hyresnämnden för ett annat hushåll i samma fastighet. Men den bostaden drabbades nyligen av en brand och målet är vilande.

Läs också Ingen tvångsförvaltning på Rosenlundsgatan Fortsatt misskötsel på Seved - fall för hyresnämnden De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.