Annons

Fönstret lossnade och föll ner på gatan

Malmö Familjen Albatal på Sofielund lever med mögel, ohyra och trasiga fönster. Kommunen och Hyresgästföreningen har jagat hyresvärden under flera års tid.
, ,

Solen lyser över gatan på Södra Sofielund. I buskarna kvittrar några sparvar. De små gatuhusen är i olika färger och stil. En ensam cyklist glider i sakta mak förbi raden av byggnader. Det är förmiddag och tempot är lågt.

Hyresgästen Younes Albatal, 61 år, bor med sin familj i ett av husen på Rosenlundsgatan. Familjen hyr bostaden av en privat fastighetsägare och grannarna i huset bredvid har samma värd. Familjen flyttade in i oktober och i hushållet lever tre generationer sida vid sida. De är palestinier från Syrien och kom till Sverige för drygt två år sedan.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Grannarna är snälla och vi gillar området. Men det här huset är ett stort problem, säger Younes Albatal.

Det ligger en unken lukt av mögel inne i bostaden. Huset är slitet med lösa eluttag i väggarna. Delar av hemmet ser ut som en byggarbetsplats som någon hastigt har lämnat. I ett av sovrummen på andra våningen gapar ett stort hål i väggen, rakt in till den oinredda och mörka vinden. Snett ovanför sängen syns den klarblå sommarhimlen.Takfönstret finns inte längre kvar.

– Det var varmt och hon kunde nästan inte andas. När hon öppnade fönstet trillade det ner på gatan, säger Younes Albatal och nickar åt sin dotter Shaza Albatal som står bredvid.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

– Om någon hade stått därnere hade personen dött, säger hon och skakar på huvudet.

Annons

När familjen flyttade in märkte de snabbt att allt inte stod rätt till. Tvättstugan var trasig, lägenheten fuktig och med ständiga besök av ohyra. Younes Albatals son har blivit sjuk och han misstänker att husets dåliga skick kan vara orsaken.

Ett av de största problemen är svårigheterna att få tag på husets ägare. Mannen går bara att nå via telefon men svarar oftast inte, berättar Younes Albatal. Att få till stånd reparationer är omöjligt.

Läs ocksåRiskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via AirbnbAirbnb och pengar.
Rosenlundsgatan Malmö

Bilden delas av Hyresgästföreningens jurister och av Miljöförvaltningens inspektörer och problemen är långt ifrån nya. Redan för fyra år sedan krävde Hyresgästföreningen att huset skulle tvångsförvaltas. Miljöförvaltningen hotade samtidigt ägaren med vite. Nu hörs samma krav igen.

Läs mer om utvecklingen här och här.

Shaza Albatal arbetade som  brottmålsadvokat i hemlandet, i Malmö har hon fått en praktik som säljare. Hon berättar om konflikten med hyresvärden och att han uttryckt sig nedlåtande om hennes religiösa tro och hotat med att kasta ut familjen på gatan om de blandar in Hyresgästföreningen.

– Jag sa att jag kan lagen och att jag visste att man inte kan göra så. Då sa han bara “det här är inte Syrien”.

Annons

Hyran för det vanskötta huset landar på runt 20 000 kronor i månaden. Men fastighetens skick och hälsoproblemen har påverkat hela familjen.

– Vi letar efter en annan lägenhet men som du vet är det svårt att hitta, säger Shaza Albatal.

– Vi betalar väldigt mycket här men får inte så mycket tillbaka.

Hem & Hyra har vid upprepade tillfällen sökt fastighetsägaren men utan resultat.

Fakta: Så kan du få hjälp

Om en hyresvärd inte tar ansvar för ett hus finns flera möjliga vägar att gå:

Om det uppstår hälsofaror kan miljöförvaltningen gå in och besluta om ett vite.

När det gäller underhållet kan det bli aktuellt med åtgärdsförläggande via hyresnämnden. Som medlem i hyresgästföreningen kan du få hjälp med detta.

Om det trots beslut inte sker några åtgärder kan fastigheten bli tvångsförvaltad.

Läs också Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.