HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Riskerar vite på 200 000 kronor efter vanskötsel

Malmö Fuktskador och lösa elsladdar i duschen. Hem & Hyra har vid flera tillfällen skrivit om problemhuset på Sofielund i Malmö. Nu får hyresvärden åtta veckor på sig att åtgärda de mest akuta bristerna, annars väntar vite på sammanlagt 200 000 kronor.
Foto: Anders Paulssonn
Rosenlundsgatan Malmö

I flera år har hyresgästerna i huset på Rosenlundsgatan i Malmö dragits med problem i sin fastighet. För sex år sedan ansökte Hyresgästföreningen om tvångsförvaltning av huset på grund av misskötsel. Då konstaterade hyresnämnden att även om hyresvärden gjort sig skyldig till allvarlig försummelse verkade det finnas en vilja hos honom att leva upp till de krav som man rimligen ställer på en hyresvärd och därför fick han en andra chans. Men sedan dess har problemet fortsatt. När Hem & Hyra besökte huset tidigt i höstas fanns en lång rad problem med bland annat fukt och fönster som inte gick att öppna. Precis innan besöket hade ett fönster på andra våningen lossnat och trillat ner på gatan utanför.

Hyresgästföreningen vände sig till hyresnämnden som beslutade om åtgärdsföreläggande för att tvinga hyresvärden att åtgärda bristerna i en av fyra lägenheter. Hyresvärden fick till den 20 januari på sig men ännu har inget hänt, enligt Hyresgästföreningens jurist Andreas Persson.

Läs ocksåEfter långdragen konflikt - värden måste åtgärda bristerHyreshuset på Rosenlundsgatan i Malmö.

– Jag har varit där och det börjar bli lite väl mycket problem i det huset nu. Som jag ser det har hyresvärden inte följt kraven på åtgärder, säger Andreas Persson.

Nu överväger Hyresgästföreningen att ansöka om tvångsförvaltning.

Annons

– Problemet är att hitta någon annan som vill sköta förvaltningen, säger Andreas Persson.

Läs ocksåKritiserad hyresvärd utlovar snabb upprustning

Samtidigt som Hyresgästföreningen driver sina frågor i hyresnämnden har miljöförvaltningen beslutat om vitesförläggande. Hyresvärden har åtta veckor på sig att åtgärda åtta olika brister, annars väntar böter. Varje missad åtgärd kommer att kosta hyresvärden 25 000 kronor vilket gör att han riskerar vite på sammanlagt 200 000 kronor. Det som ska åtgärds i lägenheten enligt miljöförvaltningens beslut är bland annat flera fuktskador i sovrum, hall och badrum. Dessutom kräver miljöförvaltningen att hyresvärden installerar en värmekälla i ett av sovrummen och att han installerar ett tilluftsintag i ett sovrum. Dessutom behöver golvbrunnen i badrummet åtgärdas så att duschvattnet kan rinna ner. Utöver det måste hyresvärden åtgärda de lösa elsladdar som finns i ett duschrum.

Hem & Hyra har försökt nå hyresvärden Dragan Davidovic.

Annons

 

Läs ocksåFönstret lossnade och föll ner på gatan
Läs också Familjen fick gå på toa i vardagsrummet - så gick det sen Hyresgäster utan el hela vintern – nu kan även vattnet stängas av

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.