Annons

Kriminella använder hyreshus som brottsverktyg

Malmö Kriminella i Malmö skaffar bulvanlägenheter och nycklar till hyreshus för att förvara vapen och narkotika. Problemet finns över hela landet och för hyresgästerna innebär det otrygghet.
Foto: Anders Paulsson
Motetten

När Malmöpolisen undersökte en nyckelknippa som beslagtogs i en utredning runt ett mordförsök visade den sig innehålla en sorts huvudnyckel till det gigantiska hyreshuset Motetten på Lindängen.

“Alla har den”, kommenterade en av de inblandade beslaget under förhören. Att nyckeln är spridd bekräftas även av andra källor.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Offret och de misstänkta gärningsmännen är involverade i narkotikahanteringen i södra Malmö men ingen av dem bor i huset. Höghuset i sig är en idealisk miljö för kriminella med många flyktvägar och gömställen. Tidigare i år hittades en pistol gömd i en låst el-central på tionde våningen i en av trappuppgångarna.

Enligt uppgifter från förhören runt mordförsöket har huvudnyckeln eller fastighetsskötarnyckeln kopierats upp och spritts bland kriminella vilket gett fri tillgång till trapphus, källare och serviceutrymmen. Dock inte till lägenheterna.

De som gömmer narkotika gör inte det hemma under sin säng utan hittar andra platser. Det kan vara förråd eller gemensamma utrymmen genom att man lyckas få tag på huvudnycklar, säger områdespolisen Johannes Dontsios.

Läs också"Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning
Motetten

–  Det är ju en fara om barn hittar vapen eller narkotika. Man kan ju bara spekulera i vad som skulle kunna hända. Det skapar en otrygghet med personer som hanterar narkotika och det vill ingen ha där man bor.

Annons

Camilla Dahlquist är ordförande för den lokala hyresgästföreningen. Hon känner inte till uppgifterna om att nycklar till Motetten i fel händer.

–  Men jag blir heller inte förvånad om de skulle vara på vift, säger hon.

Läs ocksåÖppnade inte när värden ringde på – blev uppsagd

–  Det är inget som vi har fått veta men det är mycket skit här och de kommer ju in. Det sker många gånger genom garaget och sedan är de nere i källargångarna. Vi som boende har undrat varför det är så mycket folk som rör sig där som inte bor här.

Willhems fastighetschef i Malmö, Carina Rosell Sandgren, känner inte till uppgifterna som kommer från polisen, att nycklar hamnat i orätta händer. Hon hänvisar till bolagets kommunikationsavdelning som svarar i ett mejl:

”Vi har stort fokus på trygghetsfrågorna generellt och arbetar med många olika åtgärder för att utestänga personer som inte har i fastigheterna att göra. Det kan till exempel handla om att installera taggsystem, som i den här aktuella fastigheten, kameraövervakning och tätare ronderingar med hund. Även Polisen gör många punktinsatser i områden där de vet att det kan finnas problem”.

Narkotika som hittades i en av bulvanlägenheterna och lådan med pistolen som hade gömts i Motetten.

Tidigare i år lyftes frågan om kriminella som försöker ta kontroll över hyreshus av NOA, polisen nationella operativ avdelning. Det slogs fast att fastighetsskötare tillhör en grupp som löper risk att utsättas för påtryckningar. Det handlar både om att kriminella vill få dem att se mellan fingrarna när det gäller brottslighet och att lämna ut nycklar till fastigheter. Uppgifterna presenterades i en kartläggning av utsatta områden i Sverige.

Annons

“Bostadsbolagens strävan att ha kontroll över sina fastigheter konkurrerar med de kriminellas intressen”, står det i rapporten som även tar upp marknaden för svartkontrakt.

I flera polisutredningar från senare tid i Malmö finns exempel på hur knarkhandlare och kriminella använder andras hyreslägenheter som depåer för narkotika och vapen. Svartuthyrningar eller bulvankontrakt fungerar som en vägg mellan langarna och polisen och folkbokföringsregistret och bostadsbolagens rullor med hyresgäster sätts samtidigt ur spel.

–  Bakgrunden kan vara skuldförhållanden eller att man är inblandad men har ett rent register och tänker att polisen inte ska titta på en. De som handlar med varorna vill inte kunna kopplas till dem, säger polisen Johannes Dontsios.

Under hösten åtalades tre män i Malmö för en cannabishärva med narkotika för miljontals kronor. Bulvanlägenheter, bland annat hos MKB på Augustenborg, hade då använts för att förvara och sälja drogerna.

Läs också Värden som får kriminella familjer att flytta frivilligt: ”Bara förhandlingsvägen som är möjlig” Rånade sin 80-årige granne på mobil och bankkort – mister lägenheten Inneboende tvingade under knivhot man på pengar – döms för människorov

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.