HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kriminella stoppar badrumsrenovering

Malmö I två år har de boende i en hyresfastighet på Seved väntat på att få sina badrum renoverade. Men någon upprustning kan inte bli av sedan ett kriminellt gäng tagit över huset.

Redan för två år sedan stod det klart att det fanns problem med fukt i huset på Rasmusgatan, och fastighetsägaren planerade att renovera badrummen.

Men i december 2014 skrev han till miljöförvaltningen att renoveringsplanerna gått i stöpet.
Orsaken är att han själv blivit mordhotad och en hantverkare nedslagen, sedan han försökt stoppa obehöriga personer från att ta sig in i huset. Vid flera tillfällen har hantverkare blivit trakasserade och hotade av ett gäng som säljer knark i fastigheten.
– Om en fastighetsägare låter bli att följa ett föreläggande dömer vi ut vite, i normalfallet. Men här handlar det om att fastighetsägaren saknar möjlighet att renovera för att kriminella, som inte bor i huset, har tagit över fastigheten, säger miljöinspektören Simon Alskans på Miljöförvaltningen.

Läs ocksåBrister på Stensiken skapar otrygghet - Maritha: "Har inte varit i källaren på tio år"

Hem & Hyra har tidigare berättat att polisen nu tar krafttag för att mota bort knarkhandeln på Seved. Kommunen och polisen fick nog efter att det kriminella gänget skrämt iväg ett vaktbolag som under en period gick ronder i området.
– Väktarna fick höra att ”visar ni här en gång till kommer ni inte härifrån igen”. Det är inte tomma ord. De här personerna som vill fortsätta sälja droger är beväpnade och har i princip tagit hela området som gisslan, säger fastighetsägaren Fredrik Malmberg.

Trots att ingen i det kriminella gänget bor i huset rör de sig i såväl trapphuset, på gården, framför huset och i tvättstugan där större mängder narkotika packas för att säljas vidare, förklarar Fredrik Malmberg.
Han har fått byta ut både lås och grindar flera gånger sedan de blivit söndersparkade.
Men det här låter som en absurd situation för alla boende som har sin vardag i den här otrygga miljön. Vad säger du till dem?

– Det är en förfärlig situation för de boende, men det här är för stort för mig som enskild fastighetsägare. Jag har stort förtroende för att polisen och samhällets goda krafter nu ska få bukt med problemet tillsammans, säger Fredrik Malmberg.

Läs ocksåExpert om våldet i hyresområden: ”Vi påverkas när oskyldiga drabbas”Skjutningar gör att folk förblir otrygga

Flera hyresgäster vill flytta från huset, och han gör det han kan för att hjälpa dem hitta andra lägenheter. Och om de boende är otrygga i sitt hus är det inget som syns utåt. Klagomål från de boende är väldigt sällsynt, enligt Fredrik Malmberg.
– Jag förstår att de boende inte vågar klaga när de bor i den här kriminella miljön, men det är självklart beklagligt, säger han.
Snart blir det ett nytt försök att renovera badrummen i huset, med nya hantverkare.
– Jag tvår inte mina händer, det är klart att jag måste försöka göra det jag kan. Och badrummen kommer att bli renoverade, det är bara en tidsfråga, säger Fredrik Malmberg.

Läs också Kräver att få ta över kontraktet – trots hyresskuld på 250 000 Lagändring på gång: Kriminella hyresgäster ska lättare kunna vräkas Charles renoverade badrummet ur egen ficka – nu vräks han och barnen av värden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.