Annons

Kritiker: Covidstödet borde förlängas – inte tas bort

Nyheter Vid årsskiftet försvinner pandemitillägget på bostadsbidraget. Många barnfamiljer har ­blivit hjälpta av det tillfälliga ­tillägget och det skulle ­behöva förlängas, menar flera kritiker.
Flera föreningar kritiserar att covidstödet tas bort
Foto: Montage: Pressbilder/Anders Paulsson
Christina Olsson på Sveriges Makalösa föräldrar, Tove Samzelius på Rädda Barnen och Marie Linder på Hyresgästföreningen är alla kritiska till att bostadsbidraget inte räcker till.

Under andra halvåret 2020 och 2021 har över 120 000 barnfamiljer fått 25 procent extra på bostadsbidraget. Det är ett extra stöd för att hjälpa hushåll med låga inkomster under pandemin. Christina Olsson är generalsekreterare för Sveriges Makalösa föräldrar, en organisation för ensamstående föräldrar. Hon berättar att pandemin har drabbat många av deras medlemmar hårt.

Det kan till exempel handla om en ensamstående mamma som arbetar inom äldreomsorgen och tjänar 22 000 kronor i månaden. Tidigare har hon precis klarat de viktigaste utgifterna för sig och barnen – men så kom pandemin.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Vid minsta lilla symptom skulle barnen vara hemma en vecka. Många har vabbat två av fyra veckor i månaden. När man redan hade en väldigt tight ekonomi så räcker det för att man inte ska kunna betala sina räkningar längre, säger Christina Olsson.

En analys från Försäkringskassan visar också att andelen hushåll med låg inkomststandard ökade ”relativt dramatiskt” under 2020. Det handlar om hushåll som inte har pengar till de viktigaste utgifterna och skulle kunna få försörjningsstöd om de sökte det. Nästan var femte ensamstående förälder hör nu till den gruppen.

Grafiken visar några typiska familjer med bostadsbidrag.
Några vanliga typfamiljer som får bostadsbidrag. Pandemitillägget försvinner vid årsskiftet. Källa: Försäkringskassan.

Detta har alltså hänt trots att bostads­bidraget har varit 25 procent högre än normalt. Ett grundproblem är att bidraget har blivit mer och mer urholkat sedan 1990-talet. Detta har länge varit känt och sedan 2018 pågår en statlig utredning som ska komma med förslag till förändringar av bostadsbidraget senast 31 december i år.

Annons

Samtidigt försvinner det tillfälliga pandemistödet vid årsskiftet. Christina Olsson på Makalösa föräldrar tycker att den tillfälliga förstärkningen borde bli förlängd tills utredningens förslag kan bli verklighet.

– Vi tycker såklart att det ska fortsätta att betalas ut. Nivåerna i bostadsbidraget är så låga att vi behöver behålla det här tillskottet tills utredningen är färdig och man hittar nya vettiga nivåer.

Bara för dem med hyreskontrakt

Även Rädda Barnen har mött många familjer som har fått det svårare ekonomiskt under pandemin. Ofta på grund av sjukdom, arbetslöshet och osäkra anställningsvillkor, enligt Tove Samzelius som är tematisk rådgivare för organisationen.

– Tillägget har så klart varit väldigt bra för de familjer som kunnat dra nytta av det. Samtidigt är det viktigt att vara medveten om att det framför­allt handlar om barnfamiljer som kan styrka att de hyr sin lägenhet genom ett kontrakt. Det finns många familjer som hyr svart eller bor inneboende utan kontrakt som inte har kunnat tillgodogöra sig tillägget.

Annons

Efterlyser permanent höjning av bostadsbidraget

Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder instämmer i att tilläggsbidraget har varit viktigt för många barnfamiljer. Nu behövs flera reformer för att på allvar förbättra situationen, menar hon.

– Vi vill se en permanent förstärkning av bostadsbidraget med höjda ersättningsnivåer och att det ska kunna nå fler grupper. Men om man långsiktigt vill göra något åt den ekonomiska obalansen så måste man också göra något åt den orättvisa beskattningen av hyresrätten.

Läs ocksåCorona-effekten: Därför får 120.000 hushåll lägre bostadsbidrag efter nyårBarnfamiljer har fått 25 procent högre bostadsbidrag under delar av pandemin.
Läs också Falska uppgifter gav sjubarnsfamilj bostadsbidrag - rekordmånga polisanmälningar i landet Hyresgäst lurade till sig 324 000 kronor i bidrag – mannens fängelsevistelse avslöjade henne  Vädrets makter: Orörd snö avslöjade bidragsfuskaren Tusentals fler till Kronofogden på grund av bostadsbidrag

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.