HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kungsbackapolitiker avvisar inte köpanbud

Kungsbacka ​Den politiska majoriteten i Kungsbacka kommunstyrelses arbetsutskott kan tänka sig sälja allmännyttiga Eksta Bostads AB till privatägda Deromegruppen. 

​ – Jag är inte avvisande utan ser flera fördelar med en försäljning. Men naturligtvis måste den här frågan först utredas noga, säger Per Ödman. moderat kommunstyrelseordförande i Kungsbacka.

– Att sälja skulle innebära att vi får in ytterligare en aktör på marknaden, samtidigt som vi skulle få loss ett bra kapital som skulle kunna ge vårt andra bostadsbolag, Kungsbackabostäder, större ekonomiska muskler.
Det var i början av februari som byggföretaget Deromegruppen, ett familjeföretag inom trä- och fastighetsbranschen, aviserade sitt intresse för Eksta, som har cirka 1 300 hyreslägenheter i kommunen.
Därför vill majoriteten i kommunstyrelsens arbetsutskott nu att det tillsätts en utredning om för- och nackdelar med en försäljning. Parallellt med utredningen ska också direkta kontakter upprättas med Deromegruppen.
Per Ödman har bara gott att säga om den presumtiva köparen.
– Vi skulle inte sälja till någon med enbart kortsiktiga vinstintressen men min uppfattning är att Derome är seriösa och står för en långsiktig förvaltning. Bolaget har också en energiprofil som stämmer väl överens med Ekstas.
– Man ska också komma ihåg att det inte är vi som aktivt gått ut och bjudit ut Eksta på öppna marknaden. Just nu är det vi som är uppvaktade och hade det här anbudet inte kommit hade frågan om försäljning inte varit aktuell.
Däremot anser Per Ödman att Kungsbacka egentligen inte är stort nog för att ha två egenägda bostadsbolag. Det är en av orsakerna till att Kungsbackas kommunledning tidigare diskuterat en sammanslagning av Eksta och Kungsbackabostäder.
– Den frågan är inte avförd från dagordningen utan är fortfarande ett möjligt alternativ två, säger Per Ödman.
Per Ödman vill i nuläget inte uttala sig om hyresgästerna i Eksta kommer att tillfrågas innan ett beslut om eventuell utförsäljning fattas.
Socialdemokraterna, som är i minoritet i arbetsutskottet, är helt emot en utförsäljning av kommunens lägenheter och reserverade sig mot beslutet att utreda frågan.

Läs också Planer på utförsäljning av hyresrätter i Gottsunda stoppas Lennart bor med gott samvete – hans värd ligger före i klimatracet Viola och Anitha har bott ett halvt sekel på samma adress Varbergs Bostad säljer Evelinas hem Krav på höjda hyror i Kungsbacka

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.