Annons

Höjda hyror hos Eksta i Kungsbacka

Kungsbacka Omkring 3 000 hushåll som är hyresgäster hos Eksta får höjda hyror. Efter en uppgörelse med Hyresgästföreningen så höjs hyran med i snitt 4,95 procent. ”Vi är inte nöjda. Men det är bra att vi kunnat hitta en lokal överenskommelse”, säger Tommy Dunerstrand, förhandlare på Hyresgästföreningen.
Foto: Minna Ulin

Beroende på i vilket hus man bor så kan höjningen hamna mellan 2,48 procent och 5,65 procent. Snittet är 4,95 procent.

För en lägenhet med en hyra på 7 000 kronor så motsvarar det 347 kronor mer i månaden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

De nya hyrorna gäller från den 1 mars.

”Bra med överenskommelse”

– Sett till att det ligger betydligt högre än föregående år så är vi inte nöjda. Men det är bra att vi kunnat hitta en lokal överenskommelse, säger Tommy Dunerstrand, förhandlare på Hyresgästföreningen region Västra Sverige.

Tommy Dunerstrand, förhandlare.

När förhandlingarna började så yrkade Eksta på att få höja hyran med 8,75 procent, med hänvisning till kraftigt ökade kostnader. En nivå som Hyresgästföreningen inte kunde acceptera.

Annons

– Hyresgästkollektivet har haft en tuff period. Levnadskostnader ökar, varslen ökar. Hyresgäster har en tuffare ekonomisk tillvaro än många andra grupper. De kan inte bära hela kostnadssmällen för bolagen, vi måste ha en rimlig hyresutveckling, säger Tommy Dunerstrand.

Både yrkandet och slutresultatet ligger på nivåer som hade setts som fantasisiffror för några år sedan. Men i årets förhandlingar är de snarast genomsnittliga, eller till och med lite under medel. Både lokalt i Halland och på nationell nivå (se tabell under artikeln).

Rekordmånga strandningar

Rekordmånga förhandlingar runtom i landet har strandat och gått till Hyresmarknadskommittén eller till oberoende skiljeman. Men i Kungsbacka kunde parterna till sist hitta en överenskommelse.

Christer Kilersjö, vd Eksta.

Christer Kilersjö är vd för Eksta. Han säger att en förhandling är ett givande och tagande, men att slutresultatet ändå är besvärligt för bolaget

– 4,95 procent är en hög höjning historiskt sett, och jag har full förståelse för att det känns högt för många hyresgäster. Men för vår del avspeglar det inte verkligheten vi står inför. Vi har haft kraftigt ökade räntekostnader, nästan en dubblering, och det är en kraftigt ökad inflation, säger Christer Kilersjö.

Annons

Enligt honom finns det risk att Eksta kommer att behöva dra in på det planerade underhållet för att spara pengar. Samtidigt är han i grunden optimistisk inför framtiden.

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

– Det finns indikationer på att vi kanske nått räntetoppen, och att en nedgång kan komma inom något år. Även den allmänna inflationen ser ut att börja plana ut. Så förhoppningsvis lättar det lite framöver, säger Christer Kilersjö.

LÄS MER: Så mycket höjer halländska värdar hyran 2024 – hela listan

Fakta: Så går det i förhandlingarna

Läs också Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Kristoffer, 40, drog nitlotten igen - ny rekordhöjning av hyran: ”Helt absurt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.