HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Lägenhetsbedragare lurade 20 personer på 120 000 kronor

Solna Cirka 120 000 kronor. Så mycket har 20-25 personer betalat in i förskottsbetalning för en lägenhet i Solna. Problemet var att det aldrig fanns någon lägenhet att hyra.

Jonas Kastenholm, förundersökningsledare på Polisens bedrägerisektion i Stockholm, förklarar hur bedragaren har jobbat.

– Personen bestämmer sig för en lägenhet och lägger ut bilder och hyr helt enkelt ut en annan persons lägenhet. Sedan kommer de som ska hyra lägenheten dit och då bor det någon där som inte alls tänkt att flytta, säger Jonas Kastenholm.

Läs ocksåSå måste du göra för att få en bostad i andra hand: "Gäller att sälja in sig själv"

Han berättar att 15 personer har polisanmält händelsen hittills men bedömer att 20-25 personer har blivit lurade att betala in 5 000 – 10 000 i förskottsbetalning. Den aktuella annonsen har legat ute på blocket under augusti månad, enligt Jonas Kastenholm.

– Man ska aldrig betala in pengar i förskott innan man sett lägenheten. Men här har det varit ett krav för att de ska få lägenheten och med dagens bostadsbrist är det svårt att säga nej till en sådan deal, säger han.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om att personer blir lurade att betala in förskottsbetalning och sedan inte får någon lägenhet,något som är ett återkommande problem i framförallt attraktiva områden som Stockholm.

Läs ocksåEfter Hem & Hyras granskning: Ministern lovar ändra lagenDet ska bli lättare för den som betalar ockerhyra i en bostadsrätt eller villa att kräva tillbaka sina pengar. Det vill justitieminister Morgan Johansson. Han vill också stärka besittningsskyddet för dessa andrahandshyresgäster, så att det blir svårare att bli uppsagd.

–  De här personerna är i desperat behov av lägenhet och vi utreder flera fall av bedrägerier i Stockholm, säger han.

Hur stor är den här lägenhetshärvan jämfört med andra ni utrett?

– Den är ganska stor men inte den största, en genomsnittshärva, säger han.

Läs ocksåAndrahandsuthyrning en miljardindustri – svenskarna drog in 2,6 miljarder i fjolI storstan är det nu dubbelt så dyrt att bo i andra hand jämfört med förhandlad hyra, visar Hem & Hyras granskning. Studenterna Abdullah Alokla och Maria Heyman hör till dem som förlorar på det. För den som hyr ut är det desto mer lönsamt.
Läs också Svårt för Skatteverket att kolla fusket: "Överhyrorna ser vi inte" Bostadsbedragare på nätet – så avslöjar du dem och undviker att bli lurad

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.