HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Lägenhetsbyte godkänns – Helsingborgshem måste backa om inkomstkrav

Helsingborg Helsingborgshem sa nej till lägenhetsbytet eftersom kvinnan hade försörjningsstöd. Trots att hyresgästen inte uppfyller värdens ekonomiska krav godkänns bytet av hyresnämnden.
Paret väntade tillökning och ville byta sin tvåa mot en större lägenhet. Helsingborgshem ville stoppa lägenhetsbytet eftersom hyresgästen de tänkte byta med hade försörjningsstöd. Efter ett beslut i hyresnämnden måste bolaget backa och godkänna bytet.

Familjen i Helsingborg väntade tillökning för tredje gången och bestämde sig därför för att försöka byta sin tvåa mot en större lägenhet. Efter att de fått kontakt med en kvinna som ville byta sin fyra mot en mindre och billigare bostad ansökte de om att få genomföra bytet.

Helsingborgshem sa nej till lägenhetsbytet eftersom kvinnan de ville byta med hade försörjningsstöd och därmed inte uppfyllde de ekonomiska krav som Helsingborgshem ställer på sina hyresgäster. Familjen vände sig till hyresnämnden för att få fallet prövat.

Läs ocksåHyresvärden försvann – hyresgäster lämnas utan värme och varmvatten

Kvinnan har bott hos en privat värd i 19 år och har haft försörjningsstöd i 12 år. Eftersom hon genom alla år har betalat hyran i tid anser inte hyresnämnden att det finns skäl att stoppa lägenhetsbytet. Nämnden påpekar dessutom att kvinnans hyra i dagsläget är 2500 kronor högre än vad den kommer att bli efter bytet.

– Det finns inga beslut om att ändra vår uthyrningspolicy men vi för löpande diskussioner om våra regler, säger Sophie Welin, vid Helsingborgshem.

Enligt Helsingborgshems uthyrningspolicy ska den disponibla inkomsten vara minst dubbelt så stor som månadshyran. Försörjningsstöd och etableringsersättning räknas normalt sett inte som inkomst. Men det finns undantag, Helsingborgshem kan godkänna försörjningsstöd och etableringsersättning om personen i fråga redan bor hos dem, får godkänt av sin handläggare och har skött sina hyresinbetalningar.

Läs ocksåPaulina fick en ny lever och behöver ha nära till sjukhuset – nekades lägenhetsbytePaulina Bergman får stöd av mamma Maritha Karlsson på väg från taxin
Läs också Yonas plockar upp efter andra - fick huvudroll i dokumentärfilm Strålkastare lyste in i Anettes sovrum: "Fruktansvärt" Beskedet: Får lov att byta lyxvåning – men kräver värden på över 350 000

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.