Annons

Laholmshem inför matavfallssortering

Laholm Ambitionen är att alla som bor i Laholmshems 1500 lägenheter ska kunna sortera sitt matavfall. Men först måste 40 procent av deras soprum ändras eller byggas om.
Foto: Gry Ellebjerg
Nu inför det kommunala bostadsbolaget i Laholm matavfallssortering. Bilden har ingen koppling till Laholmshem.

Laholmshem har i nuläget inventerat alla sina soprum. Uppdraget var att se om soprummen som de ser ut idag klarar av att ha kärl för matavfall. I 60 procent går det och för de resterande 40 procenten krävs det vissa ändringar eller ombyggnationer.

Tillsamman med kommunen har Laholmshem varit ute i bostadsområdena och satt in kärl för matavfallet. Än så länge är de plomberade men inom kort ska det beslutas när de kommer att öppnas. Det beror på hur snabbt tömningen av kärlen kan sättas igång.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Enligt Anna-Karin Lindquist, kundtjänstchef vid Laholmshem, är tanken att alla hyresgäster ska sortera sitt matavfall men cirka 40 procent av Laholmshems soprum måste ändras eller byggas om. När det kommer att ske är ännu oklart.

Annons

Nu återstår den stora utmaningen att få hyresgästerna att lära sig hur matavfallet ska sorteras.

– Vi måste få med alla hyresgäster på tåget och få dem att förstå vikten av att sortera sitt matavfall. Många är bekymrade över att det ska lukta illa men om man följer våra tips och råd kan man undvika det.

Annons
Läs ocksåMotorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja"Bilden visar tre olika saker. 1. Olja hälls i en tratt som är nedstucken i en flaska. 2. En flaska med motorolja med ett rött kryss över. 3. Ett orange skåp dör man kan lägga flaskor med matfett.

Varje hyresgäst kommer att få ett startkitt med en behållare och påsar. I det ingår även informationsmaterial med fakta om hur man ska sortera och förpacka matavfallet.

Läs också Ny lag om sortering av matavfall – de kraven ställs på hyresgäster och hyresvärdar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.