Annons

Lång kö till nya Visbylägenheter

Visby Gotlandshem har fått in 1000-tals ansökningar till de 84 lägenheter som byggs i Adjutanten. Men för att få chans att flytta in krävs flera år i bostadskö. En har köat i 19 år.

I somras påbörjade Gotlandshem bygget av 84 lägenheter i kvarteret Adjutanten på A7-området i Visby. Tre stycken stjärnformade hyreshus håller på att uppföras och där det första huset ska stå klart för inflyttning redan om ett år, till den 1 november 2015.

De nya lägenheterna har rönt ett mycket stort intresse. När Gotlandshem stängde ansökningen i lördags hade bolaget fått in över femtusen ansökningar. Mest populära är de mindre lägenheterna, såsom ettorna och tvåorna.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Intresset är fantastiskt bra. Det är omkring 70–200 sökanden per lägenhet, men många har ställt sig i kö på flera lägenheter. När vi tittat på unika sökanden har vi fått fram att det rör sig om 1000 personer, säger Arild Kleven, marknadschef på Gotlandshem.

Närmast väntar ett digert arbete för bolaget att gå igenom alla ansökningar. Först i början av nästa år beräknas fördelningen av lägenheterna vara klar.

Annons

– Det som gäller är att den som har högst köpoäng och har köat längst får första tjing på lägenheten, säger Arild Kleven.

Läs ocksåGotlandshem vill riva 148 hyresrätter – oroligt läge för hyresgästernaGotlandshems hus i Gråbo

Fördelningen baseras på den som stått längst i Gotlandshems bostadskö, där varje dag i kön ger ett poäng. Men för att få chans på en bostad i Adjutanten verkar det krävas en hel del köpoäng. En av de sökande som står först i kön till en av lägenheterna har köat i över 7000 dagar, det vill säga drygt 19 år.

– Man ska inte fokusera för mycket på detta. Det behöver inte betyda att den personen får lägenheten, en del tackar nej och då får någon annan chansen, säger Arild Kleven.

Hur lång kötid behövs för att få en av lägenheterna i Adjutanten?

Annons
Läs ocksåAllt fler värdar kräver saftig hyreshöjning – Gotlandshem vill höja med 9,95 procent

– Det är svårt att svara på, men jag tror nog att vi kommer att hamna runt det som är normalt i Visbyområdet. Det är inte ovanligt att man har en kötid här på mellan 7 och 9 år, ibland ännu mer, säger Arild Kleven.

Läs också Gotlandshems oväntade satsning – vill bygga 500 bostadsrätter Balkonger fick förbud efter renoveringsmiss Gotlandshems vd avgår efter kritiken

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.