Annons

Långsam värd hotas av åtgärdsföreläggande

Halmstad I flera år har hyresgästerna i centrala Halmstad försökt få sin värd att åtgärda bristerna i sitt hus. Responsen från värden har uteblivit, och nu har flera av hans hyresgäster gått ihop och ansöker om ett åtgärdsföreläggande hos Hyresnämnden.

Enligt Hyresgästföreningens jurist Joakim Lund, som företräder de sammanlagt elva hyresgästerna, är det en rad små brister som, trots löften från värdens sida, inte blivit utförda och som gjort att hyresgästerna fått nog. Några av punkterna på listan med brister lovade värden att åtgärda redan i samband med hyresförhandlingarna år 2006.

– År efter år går och inget händer. Till slut blir det väldigt irriterande för hyresgästerna, säger Joakim Lund.

Annons

Sedan ansökan lämnades in i början av juni har fastighetsägaren kommit in med ett yttrande till hyresnämnden. Där skriver han att flera av bristerna såsom en trasig stengång, storrengöring av tvättstugor och ett nytt staket är, eller är på väg att bli, åtgärdade.

Annons
Innebär det att ni drar tillbaka ansökan nu?
–  Nej, det gör vi inte. Jag kommer att avvakta och se att han verkligen utfört det han lovat. Han har ju lovat saker förr.
Påverkar det här höstens hyresförhandlingar på något sätt?
– Har allt blivit åtgärdat så påverkas inte förhandlingarna, men vi kommer att vara extra noggranna – han har ju satt sig själv under lupp genom det här och det verkar ju inte som att den allmänna skötseln fungerar.

Fakta: Bristerna som stör hyresgästerna

Tvättstugan behöver underhåll och regelbunden grovstädning

 Drag och kallt i flera lägenheter

Dörrfoder, lister är trasiga eller saknas

Trasig fläkt, tapet som släppt, dålig lukt i flera badrum

Stengång på gården behöver lagas/läggas om

Ogräsrensning, gräsklippning, häckklippning behövs

Källaren behöver regelbunden grovstädning

Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden Hyresvärden vägrar fixa bristerna - tvingas betala 20 000 kr Råttor, fukt och dålig ventilation – hyresgästerna fick nog och anlitade privata jurister Kommunen griper in: "Lägenhetsdörrarna var fulla av kackerlackor och sekret" Torbjörns hem en mögelhärd i två år – värden vägrade åtgärda läckan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.