Annons

Larmrapport: 1 070 barn i Malmö är hemlösa

Malmö Kommunens nya siffror över hemlösheten visar att barn är en allt mer utsatt grupp. Orsaken till de flesta hemlösas situation är strukturell bostadsbrist och inte sociala problem.
Foto: Anders Paulsson
Hemlösheten i Malmö fortsätter att öka. Andreas Schönström (S), kommunalråd med ansvar för teknik, miljö och trygghet, och Sedat Arif (S), kommunalråd med ansvar för arbetsmarknad och socialtjänst, berättade om de senaste siffrorna.

I Malmö saknar 1,5 procent av alla barn en egen bostad. Det visar kommunens kartläggning som presenterades under måndagen.

Den stora förändringen i rapporten är antalet hemlösa barn som ökat kraftigt sedan i fjor, 20 procent fler. I realiteten innebär det att kommunen står för deras boende då familjerna inte kunnat lösa det på egen hand.
– Det som är mest oroande inför mitt fortsatta arbete är att just antalet barn i hemlöshet ökar. Vilket enligt mig är oacceptabelt, säger Sedat Arif, kommunalråd (S) med ansvar för arbetsmarknad och socialtjänst.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Kartläggningen visar även att den enskilt största bakomliggande orsaken, för alla hemlösa, inte är sociala problem som missbruk eller psykisk ohälsa. Enligt kommunen är det istället den strukturella bostadsbristen som hindrar människor från att skaffa sig ett eget hem. De behöver en bostad men ingen hjälp i övrigt och är inte socialtjänstens primära målgrupp. Det är också den här gruppen som ökar mest bland de hemlösa.

Det handlar i många fall om personer som nu bor i kommunens regi under hotelliknande former. Notan för detta har också stigit kraftigt. Hem & Hyra har tidigare rapporterat att Malmö stad köpte hotellnätter för 370 000 kronor per dygn under 2016.

Annons

Migrationen sätter också spår i rapporten. Gruppen utrikes födda har ökat något bland de hemlösa. Men då räknas inte nyanlända som bor tillfälligt, enligt bosättningslagen, in i statistiken.

Läs ocksåDyra akutlösningar för hemlösa ska stoppasBristen på bostäder är akut i Malmö, kommunen bokar därför in bostadslösa på hotell och vandrarhem för mångmiljonbelopp.

Det är däremot förre personer som bor under bar himmel och klassas som uteliggare. De har minskat från 30 till 23 i Malmö, enligt rapporten.

Under presskonferensen nämndes kommunala åtgärder som 40 nya lägenheter inom satsningen Boplats först, en ny bostadsrådgivning och boskola för att hindra att fler personer blir hemlösa samt 100 nya lägenheter i modulform för barnfamiljer.

Annons

Det handlar om två platser men är ännu inte klart var de nya barnfamiljsmodulerna kommer att byggas.
– Det handlar om att få bort dem från andra boenden som jag inte anser är acceptabla, säger kommunalrådet Sedat Arif.

Läs ocksåFriad trots sms: "Jag ska skära sönder dina äckliga soffor och bränna ner din lägenhet"En sammansatt bild i ett kollage med silhuetter, sms och en sönderbränd spis.
Fakta: Så många är hemlösa i Malmö
År Vuxna Barn
2017 1 752 1 070
2016 1 740 887
2015 1 333 675
2014 1 142 465
2013 973 329
2012 997 257
2011 1 039 240
2010 900 201
2009 863 161
Fakta: Kommunens definition av hemlöshet

Personer som saknar en egen bostad eller en långvarig inneboende- eller andrahandslösning. Bland siffrorna finns personer med tillfälliga lösningar och människor som lever som uteliggare. Dessa ingår inte i statistiken: EU-migranter, nyanlända som placerats enligt bosättningslagen, trångbodda med längre andrahandskontrakt, boende i kommunens övergångslägenheter.

Läs också Värden övergav hyresgäster i sopkaos och smuts – nu dyker Oscar Properties upp igen Så blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt” Jurist stämde sin hyresgäst – tvingas själv betala flera hundra tusen: "Ren hämnd"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.