Annons

Lars Larenius: ”Vi kan inte bara stänga av kranen”

Vadstena Dyrare fjärrvärme slår hårt mot hyresgäster med varmhyra i Vadstena. De får en mer än dubbelt så stor hyreshöjning jämfört med där värmen inte ingår.

Som Hem & Hyra berättat tidigare höjer kommunägda Vadstena Fastighets AB hyrorna 1 januari. Nu kommenterar bolagets vd Lars Larenius uppgörelsen med Hyresgästföreningen.

– Man är aldrig nöjd när man måste höja priset, säger han.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

VFAB har en ovanligt stor andel lägenheter med kallhyra. För dem höjs hyrorna med 1,2 procent, vilket är betydligt lägre än de genomsnittliga höjningarna 2013 i Östergötland. Enligt Lars Larenius hade bolaget sannolikt kunnat nöja sig med en höjning på den nivån för samtliga lägenheter, om det inte varit för att fjärrvärmen blivit så mycket dyrare. Hyresgäster med lägenheter där värmen ingår i hyran får en höjning på 2,4 procent.

Lars Larenius menar att det är svårt för VFAB att göra mer för att försöka pressa fjärrvärmepriset.

Annons

– Vi köper fjärrvärme av Rindi, som är en privat aktör, och precis som på andra ställen är det en monopolsituation. Vi kan inte bara stänga av kranen och byta leverantör, säger han.

Läs ocksåSå blir din hyra 2021 i Östergötland

Rindi har dragits med ekonomiska problem, vilket bidragit till prishöjningarna.

– Det är skillnad om de gjorde jättevinster, då skulle vi aldrig acceptera att de höjer så mycket, säger Lars Larenius.

Annons

Han tycker att det är olyckligt att det finns en så stor utgift som bolaget har svårt att påverka, vilket inte är unikt för Vadstena.

Läs ocksåVFAB:s vd slutar med omedelbar verkan

– Men jag har inget förslag på hur man skulle kunna lösa det.

Läs också Högre hyror för drygt 700 hyresgäster i Vadstena Vadstenabo får badkar efter tvist Höjda hyror hos Vadstenas största värd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.