Annons

Läsare drabbade av annons i Hem & Hyra

Nyheter Annonsen i Hem & Hyra utlovade prisvärda hotellpaket. Men efter betalning har bokningarna ställts in – utan återbetalning. Konkurs anges vara skälet. Många av de drabbade är äldre.
Foto: Rikard Ljungqvist
Företaget annonserade över hela sidan sex i senaste numret av Hem & Hyra.

På en helsidesannons i senaste numret av Hem & Hyra lockar företaget Skandigo med billiga hotellpaket i Sverige, Danmark och Tyskland.

Men de som nappat på erbjudandena kan få ångra sig.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

En läsare vittnar om att hon blivit uppringd av ledningen för hotellet hon betalt 2 500 kronor för att bo på. Hotellchefen hade beslutat att stryka hennes bokning, eftersom Skandigo aldrig betalat ut några pengar till anläggningen för vistelsen.

När Hem & Hyra ringer för att konfrontera hotellförmedlaren meddelar en inspelad röst att numret inte går att nå. Samtidigt har Skandigos hemsida stängts ner och den officiella Facebooksidan inaktiverats.

Något meddelande om konkurs eller annan förklaring till vad som hänt står inte att finna.

Läs ocksåMattias fixade nytt kontrakt åt sin hyresgäst: "svärmorsdröm för hyresvärdar"Mattias Petter Johansson ville ordna ett nytt boende åt sin andrahandshyresgäst innan han sa upp honom, och ansträngde sig mer än de flesta: genom att fixa och sprida en annons med ypperliga referenser.

Hos de nio hotell som omfattas av Skandigos kampanj är förvirringen och irritationen stor.

– Vi har försökt få tag på Skandigos ägare i flera dagar men det är helt hopplöst, uppger en av hotellcheferna.

Annons

Hotellen Hem & Hyra pratat med väntar fortfarande på att pengar ska betalas in för bokningar under juli och augusti. Ett flertal bokningar har redan annullerats.

Läs ocksåDe blir sambos tack vare serieCollage av Henri Gylanders serie samt ett foto på Linn Wahlgren, Henri Gylander och katten Totoro i ett kök.

Hur många personer som drabbats är i nuläget oklart, men reklamkampanjen har även publicerats i bland annat tidningen Kommunalarbetaren. Även där har läsare drabbats, enligt uppgift till Hem & Hyra.

– Varje anläggning sköter det här separat. Vi håller på att ringa runt till dem som har en bokning för att erbjuda ett särskilt erbjudande. Många är äldre har ju redan bundit upp sig genom flyg eller hyrbil, berättar en representant från ett av hotellen.

Martin Kreuger, tillförordnad chefredaktör och ansvarig utgivare på Hem & Hyra, beklagar att människor drabbats av annonsen.

– Efter att annonsen publicerades av Hem & Hyra har företaget struntat i att uppfylla åtaganden mot kunder och leverantörer. Vi avråder från att använda sig av erbjudanden eller betala in några pengar kopplade till den här annonsen.

I förra veckan avbröt en stor nordisk resebyrå utan motivering sitt samarbete med Skandigo.

Annons

Bakom det danskregistrerade företaget står en man bosatt i Ålborg. Han har totalt över 20 års erfarenhet av sälj- och resebranschen och har drivit Skandigo i två år.

Hem & Hyra har förgäves försökt nå honom via telefon, mejl och sociala medier. På sin Facebooksida uppger mannen att hans arbete på Skandigo är avslutat.

Uppdatering: Enligt uppgift under fredagen har Skandigo gått i konkurs. Företaget går fortfarande inte att nå.

Fakta: Drabbad? Det här kan du göra

Om du betalat med bankkort, ring kortbolaget. Med stor sannolikhet har de en försäkring som täcker skadan.

Du har även en möjlighet att få tillbaka pengar genom att mejla kopia på kvitton samt en redogörelse  till info@rejsegarantifonden.dk

Som konsument har man ofta begränsade möjligheter till full ersättning vid konkurs. Det är en konkursförvaltare som tar över och försöker betala företagets skulder.

Som drabbad kan du även kontakta konkursförvaltaren och meddela hur mycket du betalat. 

Vid frågor, kontakta Konsumentverket på 0771–42 33 00.

Källa: Konsumentverket

Läs också En falsk värd söker hyresgäst - så jobbar en bedragare Så skriver du för att få lägenheten Hyresgästföreningen ser över SD-hantering

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.