Annons

De blir sambos tack vare serie

Göteborg Ingen nappade på annonserna om att byta lägenhet. Då ritade Henri Gylander en serie som löste allt. I helgen flyttar han ihop med sin Linn.
Collage av Henri Gylanders serie samt ett foto på Linn Wahlgren, Henri Gylander och katten Totoro i ett kök.
Foto: Henri Gylander/AnnaKarin Löwendahl
Linn Wahlgren och Henri Gylander fick tag i en större, gemensam lägenhet tack vare Henris tecknade serieannons. Henris katt Totoro hänger med i flytten, liksom hans dotter Marit och Linns katt Doris.

Göteborgarna Henri Gylander, 39, och Linn Wahlgren, 30, träffades i oktober förra året. Allt stämde, och de började planera för ett liv tillsammans.

– Efter bara fem månader friade jag. Sedan började vi söka aktivt efter en större lägenhet, säger Henri Gylander.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Paret började med att lägga ut en annons på sajten lägenhetsbyte.se. De letade i olika Facebook-grupper, mejlade privata bostadsbolag och svarade på ett 20-tal annonser.

Linns hyresvärd, kommunala Bostadsbolaget, har en intern byteskö men där krävdes betydligt fler boendeår än hennes dryga två. Henris sju år på Boplats räckte heller inte.

Flera månader senare stod paret fortfarande och stampade. Då fick Henri Gylander idén att teckna en serie om deras lägenhetsletande.

Läs ocksåHär är allt du behöver veta om lägenhetsbyte

– Jag har jobbat som serietecknare och tecknar fortfarande professionellt, bland annat för Kamratposten. Jag ritade den på en dag. Vi pratade ihop oss om vi skulle ha med bådas lägenheter. Och så blev det till slut.

Annons

Serien trycktes upp på ett 30-tal lappar som Henri och Linn satte upp i mataffärer och på spårvagnshållplatser. De delade också serien i olika bostadsgrupper i sociala medier.

Gensvaret lät inte vänta på sig. Inom ett dygn fick serien över 1 000 likes i sociala medier, och Henris initiativ mötte stor uppskattning. Ändå dröjde erbjudandena om byten. Åtminstone i fyra dagar.

Läs ocksåKrossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen"Ett bildmontage av en utbränd köksdel, en klocka och tabletter.
Serien som Henri Gylander ritade, och som ledde fram till lägenhetsbytet.

– Hon som vi byter med såg serien på Hemköp ett kvarter härifrån, det första stället jag satte upp lappen på. Hon hade också sett att en kollega till mig hade delat den på Facebook. När hon hörde av sig kändes det nästan med en gång att det här kan bli bra, säger Henri Gylander.

Nyligen fick bytet godkänt av samtliga tre inblandade hyresvärdar. Henri och Linn byter Henris tvåa i Majorna och Linns tvåa i Kortedala mot en trea på 80 kvadrat i ett landshövdingehus på Ostindiegatan. Flyttlassen går första helgen i oktober.

– Det är ett sådant hus jag har fantiserat länge om att bo i. Vi letade här i Majorna eftersom min dotter Marit trivs i sin skola. Vi hoppades på en fyra egentligen, men insåg att det skulle bli svårt, säger Henri Gylander.

Vad tänker du om alltihop, att det gick så snabbt?

Annons

– Att kreativitet lönar sig. Det är en uppenbar fördel om man vill sticka ut i bruset där folk vill ha någonstans att bo i en krisartad situation. Det är jättebeklagligt att det ska se ut så. Det är glädjande att det går att göra något som snabbar på processen. Men det är synd att det ska behövas.

Vad är det första ni gör i ert första gemensamma hem?

– Vi är båda lite musiknördar och har smidigt nog samma musiksmak, hårdrock. Det vi fantiserat mest om är att inreda vardagsrummet med musik, och ha en vägg täckt med vinyl.

LÄS MER
Hem & Hyra TV: Här är allt du behöver veta om lägenhetsbyte

Fakta: Så löser du bytet – Henris bästa tips
  • Sök upp specifika sajter för lägenhetsbyte, och stora bytesgrupper på Facebook.
  • Få ut din annons på så många forum som möjligt.
  • Sökes-annonsera på Blocket.
  • Alla kanske inte kan göra en bostadsannons i form av en serie. Men tänk gärna i lite kreativa banor, det lönar sig.
Läs också Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Kenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgaranti Kvinna hade nio hundar i lägenheten: ”Lukten går inte att beskriva”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.