HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Lät hundar bajsa inomhus – förlorar bostaden

Varberg En kvinna i Varberg lät under flera år sina hundar kissa och bajsa inomhus i sin lägenhet. Hyresvärden uppskattar saneringskostnaden till 100 000 kronor. Nu tvingas kvinnan flytta.

Ärendet avgjordes nyligen i hyresnämnden i Göteborg.

Anledningen till uppsägningen är att kvinnan under flera år vanvårdat den lägenhet hon hyrt. Enligt hyresvärden har mycket av vanvården orsakats av de hundar som kvinnan haft i lägenheten, som mest sex stycken.

Läs ocksåHyrde dyrt i andra hand av mellanhand – går miste om 60 000 kronorAndrahandslägenheten var nyrenoverad, med fiskbensparkett och stuckatur. Den var också mer än dubbelt så dyr som en lika stor etta i samma hus, där hyresgästen hade eget förstahandskontrakt.

Hundarna har enligt hyresvärden både bajsat och kissat inomhus, vilket lett till fuktskador på både väggar och golv. Det har bland annat gjort att ett parkettgolv i lägenheten börjat lossna. Grannarna ska dessutom ha klagat på att det luktat från lägenheten, av sopor och hundarnas avföring.

En granne i lägenheten under kvinnans ska ha haft svårt att använda sin balkong då lukten varit för störande. Värden har också uppgett att hantverkare vid ett tillfälle vägrat utföra arbete i kvinnans lägenhet om den inte sanerades först.

Annons

Hyresvärden anser att skadorna som kvinnan och hennes hundar orsakat inte går att åtgärda med en enklare reparation eller renovering, utan att lägenhetens hela inre skikt behöver bytas.

Läs ocksåFick inte vräka 59-årig kvinna – köpte ut henne för 700 000: "Kan bli olustigt"Kvinnan fick 700 000 kronor för att flytta. Susanna Skogsberg, tidigare förbundsjurist på Hyresgästföreningen, anser att det finns flera problem med att köpa ut hyresgäster.

Värden uppskattar reparationskostnaderna till minst 100 000 kronor. Bland annat ska hundurinen på sina ställen ha sjunkit så långt in i betonggolvet att det behöver slipas ner för att få bukt med problemen.

Kvinnan har uppgett att hon har haft en tuff livssituation de senaste åren, och att det har bidragit till att hon inte har kunnat sköta lägenheten som hon borde. Hon menar att hon efter hyresvärdens tillsägelser och besök blivit bättre på att ta hand om lägenheten.

Hyresvärden håller med om att kvinnan vid flera tillfällen bättrat sig när tillsägelser kommit, men att samma beteende kommit tillbaka efter ett tag. Enligt värden har kvinnan fått flera sådana chanser, men inte kunnat visa någon långsiktig förbättring. Hon har dessutom inte velat göra sig av med hundarna.

Annons
Läs ocksåUnika beslutet: Elektriska handdukstorkar klassas som lyx – värden tvingas backaJan och Siv Christianson anser att flera av de funktioner som Stena Fastigheter vill installera både är otidsenliga och fördyrande för hyresgästerna. ”Om 270 lägenheter bränner på med en handdukstork så är det ju rätt mycket energi som går åt. Och så har du värmegolv och tvättmaskiner”, säger Jan.

Hyresnämnden går på hyresvärdens linje och anser det vara rimligt att säga upp kvinnans kontrakt. Eftersom kvinnan trots flera tillsägelser inte börjat sköta lägenheten bättre tar nämnden inte hänsyn till de personliga skäl som kvinnan anger som anledning till vanvården. Hon får emellertid uppskov på uppsägningen, och får därmed bo kvar i lägenheten till i höst.

Beslutet kan komma att överklagas.

Läs också Uppsagd rökare får bo kvar i rökfritt hus Fick andra chans att bo kvar – ska ha hotat att ”slakta” värdens personal

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.